Koerden willen Nederlandse bommen op IS in Syrië

DEN HAAG - Nederland moet zo snel mogelijk meedoen aan luchtaanvallen op doelen van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. Die oproep doen Koerden dinsdagochtend in een gesprek met Tweede Kamerleden die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken.

Dat zei een van de delegatieleden voorafgaande aan de besloten ontmoeting in een kleine vergaderzaal. Het gesprek volgt op de bestorming maandagavond van de ontvangsthal van het Kamergebouw door ongeveer 100 Koerdische demonstranten. Ze vroegen met hun actie aandacht voor het geweld van IS in Syrië.

Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen zijn alleen actief boven Irak als onderdeel van de internationale strijd tegen IS. Het kabinet heeft er, met steun van de Kamer, voor gekozen die acties te beperken tot Irak, omdat er geen internationale overeenstemming is over een juridische basis voor militair ingrijpen in Syrië. Tot nu toe vinden alleen het CDA, de PVV en de Groep Bontes/Van Klaveren dat Nederland ook in dat land moet meedoen aan luchtaanvallen.

Humanitaire noodsituatie in Kobani

De Koerden die in het Kamergebouw demonstreerden, wijzen op de humanitaire noodsituatie in vooral de door IS belegerde stad Kobani in het noorden van Syrië, waar veel Koerden wonen. Daarover spreken ze met de Kamerleden. Ook de medische hulp ter plaatse en de humanitaire opvang komen tijdens het gesprek aan bod.

Hoewel er extra politieagenten op de been zijn bij de ingang van het Kamergebouw, was het daar dinsdagochtend rustig. De delegatieleden hadden verder geen Koerdische sympathisanten bij zich.

Deel dit artikel: