Wie zijn de Koerden? Een profiel

DEN HAAG - Een groep Koerden drong maandag de hal van het Tweede Kamer-gebouw binnen om aandacht te vragen voor de belegering van de Syrische stad Kobani, waar veel Koerden wonen, door IS. In heel Europa vonden demonstraties plaats. Het Koerdische volk telt ruim 35 miljoen mensen die voornamelijk in het Midden-Oosten wonen, verspreid over een aantal landen. Tegenwoordig verblijven naar schatting ruim één miljoen Koerden in Europa.

Hieronder een profiel van deze bevolkingsgroep.

Herkomst: Veel Koerden in Nederland komen uit Turkije. De eersten kwamen hier als gastarbeider. Behalve in Turkije wonen er ook Koerden in onder meer Irak, Iran en Syrië.

Staat: Het Koerdische volk heeft geen eigen staat. Een deel van Koerden acht dat ook niet haalbaar, omdat landen dan grondgebied zouden moeten afstaan, maar autonomie is wel een streven.

Leider: Hun bekendste leider is Abdullah Öcalan. Deze leider van de Koerdische Arbeiderspartij PKK werd in 1999 in Kenia aangehouden en overgebracht naar Turkije. Hij werd ter dood veroordeeld, maar op aandringen van de EU werd de straf omgezet in levenslang.

Deel dit artikel: