ROC Mondriaan, Hofstad Lyceum en Peer to Peer-project genomineerd voor homo-emancipatieprijs

DEN HAAG - De genomineerden voor de John Blankensteinprijs 2014 zijn bekend. De afdeling Welzijn en Zorg van het ROC Mondriaan, het Peer to Peer-project en het Hofstad Lyceum maken kans op de Haagse homo-emancipatieprijs.

De jury heeft voor deze genomineerden gekozen om te benadrukken dat voorlichting en veiligheid op scholen heel belangrijk zijn.

De prijs is vernoemd naar John Blankenstein, de eerste voetbalscheidsrechter in Nederland die uit de kast kwam, en wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt aan een instelling of persoon die zich in Den Haag inzet voor homo-emancipatie.

Genomineerden

Het Hofstad Lyceum en ROC Mondriaan zijn genomineerd omdat leerlingen en leraren zich daar hebben aangesloten bij een Gay Straight Alliance (GSA). GSA’s zijn groepen leerlingen die willen dat hun school veilig is voor iedereen, wat je geaardheid ook is.

Het Peer to Peer-project is uitgerold op het Maris College en het Knooppunt. Leerlingen van de school krijgen uitleg van de Haagse Hogeschool en Universiteit Leiden over hoe zij dingen het best bespreekbaar kunnen maken. Die leerlingen brengen de kennis op hun beurt weer over in hun eigen klas.

Bekendmaking

Op Coming Out Day, aanstaande zaterdag, wordt bekendgemaakt wie de prijs wint. De prijs bestaat uit een beeldje en een geldbedrag van 2.500 euro. De onderscheiding wordt op Paarse vrijdag uitgereikt, op 12 december. Paarse vrijdag is een dag waarop mensen hun solidariteit met homo's en lesbiennes kunnen tonen door iets paars aan te trekken.

De prijs is in het leven geroepen door de gemeente Den Haag en COC Haaglanden. Vorig jaar won 'ADO Den Haag in de Maatschappij'.

Deel dit artikel: