Pier van Scheveningen lijkt gered: voorjaar 2015 weer open

DEN HAAG - De Pier van Scheveningen gaat in het voorjaar van 2015 weer open voor het publiek. Die verwachting spreekt curator Marc Udink uit in een verslag van hem dat in handen is van Omroep West. Er is een serieuze partij die een intentieverklaring heeft getekend om de pier te gaan exploiteren.
Volgens de curator zijn er na een schifting nog drie van de aanvankelijk honderd geïnteresseerde partijen over. Eén daarvan tekende een intentieverklaring. 'Er is uitzicht op een oplossing voor het einde van het jaar. Daarmee komt de voorspelling uit dat de Pier binnen twee jaar verkocht zou zijn', schrijft de curator in het verslag.
Een van de drie partijen is een combinatie van easyHotel en vastgoedontwikkelaar KondorWessels. Het is onbekend of dit de partij is die de intentieverklaring heeft getekend. Ook het Pierdorp van het bedrijf Cooper Feldman is nog steeds actief, maar deze behoort waarschijnlijk niet tot de drie serieuze opties voor curator Udink.

Roet in het eten

Afgelopen zomer zou Udink al met de bewuste partij tot een principeakkoord zijn gekomen, maar de gemeente Den Haag kan nog roet in het eten gooien.
Want, zo schrijft hij: 'In het derde kwartaal is met één van de laatste gegadigden een Letter of Intent getekend. Het welslagen van deze plannen is evenwel afhankelijk van de medewerking van de gemeente op twee onderwerpen.' Welke twee onderwerpen dat zijn, zegt hij niet.

Brandveiligheid en vergunningen

Udink verwacht hobbels rond de brandveiligheid en vergunningen. De Veiligheids Regio Haaglanden (VRH) sloot de Pier in oktober 2013 wegens brandonveiligheid.
Udink schrijft in het rapport: 'Als het tot een transactie komt (…) zal moeten worden voldaan aan de door de VRH aan heropening van de Pier gestelde eisen. (…) vanzelfsprekend zal moeten worden voldaan aan alle vergunningsvereisten uit de vergunningen die nodig zijn voor het opnieuw exploiteren van de Pier.'

Jaar gesloten voor publiek

Het markante object aan de Scheveningse kust ging twee jaar geleden failliet en is nu precies een jaar gesloten voor het publiek. Over de bouwkundige staat van de Pier waren twijfels, maar die worden tegengesproken in rapporten van Royal Haskoning en ingenieursbureau Witteveen en Bos.
Udink is optimistisch over de kans dat schuldeisers hun geld terugkrijgen. Onder meer de gemeente heeft nog een bedrag tegoed van ongeveer 120.000 euro. 'De verwachting is dat op termijn alle gewone crediteuren (schuldeisers, red.) betaald zullen kunnen worden. En daar gaat het om. Maar daar is dan wel heel veel water voor naar de zee gevloeid', schrijft de curator.

Reddingsplan mislukt

Eerder was ook ondernemer Frans Bakker in beeld als 'redder van de Pier'. Samen met gemeenteraadslid Richard de Mos zamelde hij geld in om de Pier te redden. Toen hij 23.000 euro had ingezameld, ging de stichting die het geld beheerde failliet en verdween Bakker uit beeld.
Visvereniging de Pierewaaiers, die 20.000 euro doneerde, was het grootste slachtoffer van dat faillissement. Bakker meldde zich dinsdag voor het eerst bij zijn curator Marc Le Belle.