Instellingen

Valiumverkrachter voelt zich erin geluisd door ex-vriendin op Malta

SASSENHEIM - 'Valiumverkrachter' Johan S. wordt op Malta vervolgd voor verkrachting, omdat hij weigerde de financiële problemen van zijn ex-vriendin op te lossen. Dat zegt hij zelf in een interview met de Malta Independent.
De Sassenheimer (33) staat op Malta terecht voor het verkrachten van zijn ex-vriendin. Hij ontmoette haar tijdens een korte vakantie eind januari 2013 en de twee hadden volgens hem een relatie tot eind mei. Begin juni werd hij op het vliegveld van Malta opgepakt.
S. vertelt aan de Malta Independent dat hij zijn ex-vriendin gedurende de relatie hielp met het opzetten van een kapsalon. Hij onderhandelde daarvoor met een Nederlands bedrijf. De vrouw bouwde een enorme schuld op. Een Nederlandse rechter zou hebben bepaald dat ze het bedrijf nog 27.000 euro moet betalen.

Arrestatie

S. vertelt: 'Op 30 mei kreeg ik een e-mail dat ik haar financiële problemen moest oplossen. Ik was verbaasd en heb aanvankelijk niet geantwoord. Na een paar dagen vloog ik naar Malta. Daar werd ik bij aankomst op het vliegveld opgepakt.'
Agenten vertelden S. dat hij werd verdacht van fraude. 'Door wie, vroeg ik. Door Denise, was het antwoord. Ik legde uit dat zoiets onmogelijk was, dat ze mijn vriendin was en op me wachtte in de aankomsthal. Maar ze vertelden mij dat ze er niet was.'

Afgeperst

In het interview zegt S. dat hij door zijn ex-vriendin werd afgesperst. Aanvankelijk werd hij aangeklaagd voor verduistering, maar die aanklacht zou worden ingetrokken als hij haar geld betaalde. Tijdens verhoren zou hem zijn aangeboden 3.500 euro te betalen. Toen hij dat weigerde, zou de aanklacht zijn omgezet in verkrachting.
Volgens S. hadden de twee juist een heel goede relatie. Hij begrijpt niet dat hij is aangeklaagd terwijl ze 'zo verliefd op elkaar waren'. 'Ze stuurde me romantische sms'jes en intieme foto's gedurende de vier maanden van de relatie.'

'Valiumverkrachter'

In Nederland werd Johan S. in 2010 veroordeeld voor twee verkrachtingen en een aanranding. Hij pleegde de zedenmisdrijven in het voorjaar van 2006. Een internationaal opsporingsbericht, waarin zijn volledige naam wordt genoemd en een foto is te zien, leidde uiteindelijk tot zijn aanhouding in Brazilië.
Volgens de rechtbank botvierde S. op grove wijze zijn seksuele lusten op zijn slachtoffers en zag hij ze als objecten in plaats van als mensen. Hij zou slachtoffers hebben bedwelmd met valium voor hij zich aan hen vergreep. Maar, het gerechtshof vindt in hoger beroep dat die bedwelming niet kan worden bewezen. Mede daarom, en omdat niet drie maar twee verkrachtingen bewezen worden geacht, legt het hof vijf jaar en acht maanden cel op, in plaats van de tien jaar cel die de rechtbank had opgelegd.