Pinnen kan in alle zaken badplaats Kijkduin

DEN HAAG - In de Haagse badplaats Kijkduin hoeven bezoekers geen contant geld meer bij zich te hebben om af te rekenen bij de winkels en restaurants. In alle zaken kunnen de strandgangers pinnen.
Minister Opstelten hees woensdag de vlag om te vieren dat Kijkduin een 100% pingebied is. Ook bij kleinere bedragen rekenen de ondernemers op Kijkduin geen toeslag. Nederland telt nu 17 officiële 100% pingebieden, waarvan Kijkduin er een is.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie voert deze week campagne om het pinnen te promoten. Het motto is 'Minder cash, wel zo veilig'. Criminelen kunnen immers geen greep meer doen in de kassa.

Geen pincode nodig

Onderdeel van de campagne is het 'contactloos betalen'. Bedragen tot 25 euro kunnen met betaalpas of telefoon worden betaald zonder de pincode in te toetsen. De klant hoeft de pas of telefoon alleen nog tegen een apparaat te houden. Minister Opstelten deed maandag zijn eerste contactloze pinbetaling in Leidschendam-Voorburg.
In Nederland wordt steeds meer gepind, slechts voor 60 procent van de aankopen worden nog euro's uit de portemonnee gehaald.