70 schilderijen toch gemaakt door Rembrandt van Rijn

LEIDEN - De wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn uit Leiden heeft meer kunstwerken gemaakt dan eerder werd gedacht. 70 'nieuwe' schilderijen zijn er de afgelopen jaren aan hem toegeschreven.

Dat schrijft Rembrandtkenner Ernst van de Wetering in het zesde en laatste deel van een omvangrijke overzichtscatalogus. De catalogus is woensdag gepresenteerd in het Rijksmuseum in Amsterdam, waar ook Rembrandts bekendste werk De Nachtwacht hangt.

Van veel van de 70 schilderijen dachten kunstkenners eerder juist dat niet Rembrandt, maar bijvoorbeeld een leerling of een tijdgenoot ze had gemaakt. Dankzij nieuwe technieken, zoals röntgen- en infraroodonderzoek, konden onderzoekers concluderen dat de kunstwerken toch van de hand van de meester moeten zijn.

In totaal 340 schilderijen op naam van Rembrandt

De conclusies komen van het Rembrandt Research Project, dat al sinds 1968 onderzoek doet naar de echtheid van schilderijen van Rembrandt. Voor de afsluiting van het 46 jaar durende kunstproject namen de kunsthistorici alle Rembrandts en twijfelgevallen nog eens onder de loep.

Het oeuvre van de schilder bestaat nu uit 340 schilderijen, dat is inclusief de 70 'extra' kunstwerken. Enkele van die werken zijn in het Mauritshuis in Den Haag en in de Lakenhal in Leiden te zien.

 

Deel dit artikel: