VVD: 'Drankhokken zijn poelen des verderfs'

WESTLAND - Regeringspartij VVD wil dat alle zuipketen gesloten worden. De VVD ziet drankhokken als poelen des verderfs.
Het is de eerste keer dat een grote partij voor totale afschaffing van de zuipketen pleit, dat meldt het AD donderdag. In het Westland worden de zuipketen hokken genoemd. Er zouden er zo’n tweehonderd zijn in de Glazen Stad.
Een hok in het Westland zit vaak in een deel van de kassen of in schuren aan tuindershuizen. Hokken zijn onderdeel van de Westlandse cultuur. Jongeren voelen zich er, volgens de gemeente Westland, veilig en ouders vinden het prettig dat hun kinderen er een vaste plek hebben.

Illegale alcohol verkoop, brandgevaar en overlast

Volgens de VVD is er in hokken vaak sprake van illegale alcoholverkoop, brandgevaar, geluids- en afvaloverlast en vandalisme of vechtpartijen. 'In dit schaduwcircuit van de horeca kunnen jongeren vaak doen en laten wat ze willen,' zegt VVD- Kamerlid Arno Rutte. 'Er wordt niet gecontroleerd op alcoholleeftijd of hygiëne.' 
Rutte verzet zich hevig tegen gemeenten die zeggen dat ze niets aan het fenomeen kunnen doen en het gezamenlijk drinken van jongeren bestempelen als 'cultuur'. Volgens Rutte zijn het zijn allemaal leugens. Die drankhokken zijn 100 procent illegaal en ze moeten allemaal worden ontruimd, vindt hij.

Westlands hokkenkeurmerk

Gemeente Westland werkt al jaren met het hokkenkeurmerk. Samen met de hokeigenaren, ouders en jongeren worden er afspraken gemaakt. De hokken worden aangemeld bij de gemeente, ze moeten brandveilig zijn, er mogen geen commerciële of overlast gevende activiteiten in en om het hok zijn en er moet verantwoord met alcohol worden omgegaan. Een hok dat aan de eisen voldoet ontvangt van de gemeente het hokkenkeurmerk.
Hoe de VVD aankijkt tegen het hokkenkeurmerk in het Westland is niet bekend.