Instellingen

Geert Wilders verdacht van aanzetten tot discriminatie en haat, vanwege 'minder, minder, minder Marokkanen'

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag verdenkt politicus Geert Wilders (PVV) van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Dat meldt het OM in een persbericht.

Wilders wordt verdacht vanwege de uitspraken die hij in deed op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Hij vroeg zijn aanhang of zij meer of minder Marokkanen wilden in Nederland, waarop het publiek ‘minder, minder, minder’ scandeerde.

Volgens het OM is het heel aannemelijk dat Wilders uiteindelijk vervolgd zal worden voor zijn handelen in Café de Tijd op het Plein in Den Haag. Een definitieve beslissing over strafvervolging is nog niet genomen.  

Veel mensen deden aangifte

De uitspraken van Geert Wilders zetten bij tegenstanders van zijn politieke stroming kwaad bloed. Zo'n 6.400 mensen deden aangifte van discriminatie, hoewel het aantal aangiftes niet bepalend is voor strafvervolging.

Ook binnen de PVV van Geert Wilders leidden de uitspraken tot onrust. Diverse Tweede Kamerleden splitsten zich af van de PVV: Joram van Klaveren, Roland van Vliet en Louis Bontes. Ook het Haags gemeenteraadslid Chris van der Helm verliet de partij. Allen gingen door als volksvertegenwoordiger.