Iraakse asielzoekers Haagse Zilverstraat naar asielzoekerscentrum vanwege IS

DEN HAAG - Voor driekwart van de uitgeprocedeerde asielzoekers die in het opvangcentrum aan de Haagse Zilverstraat zitten, is er een oplossing. Ze krijgen de komende zes maanden onderdak in een asielzoekerscentrum.

Staatssecretaris Fred Teeven besloot eerder deze week dat Iraakse asielzoekers uit bepaalde provincies vanwege de opmars van IS in hun thuisland vooralsnog niet terug hoeven naar Irak, ook niet als ze uitgeprocedeerd zijn. Hierdoor kunnen de ongeveer 45 Iraakse vluchtelingen in de Zilverstraat de komende zes maanden onderdak krijgen in een asielzoekerscentrum. De eerste twaalf zijn daar al naartoe vertrokken, aldus Frans Oom, woordvoerder van de vluchtelingen.

De groep van zo’n zestig asielzoekers zit sinds september in het opvangcentrum aan de Zilverstraat, na lange tijd gebivakkeerd te hebben in de Sacramentskerk in de Haagse Vogelwijk. Daar moesten ze op last van de brandweer weg, omdat het pand niet brandveilig is. Het pand aan de Zilverstraat is maar tot 1 november beschikbaar voor opvang.

Overige dossiers met spoed behandeld

Wanneer alle Iraakse asielzoekers de komende weken zijn vertrokken uit de Zilverstraat, blijven er nog altijd zo’n vijftien mensen over uit andere landen, zoals Afghanistan. ‘De gemeente is heel duidelijk, per 1 november stopt de opvang in de Zilverstraat,’ zegt Frans Oom.

‘Dat betekent dat er nu heel hard wordt gewerkt om de situatie ook voor hen zo snel mogelijk op te lossen. De dossiers worden opnieuw bekeken. Waarom is de eerste asielaanvraag afgeketst en is er een mogelijkheid om opnieuw een procedure te starten?’

Terug of de straat op

Zowel Vluchtelingenwerk als de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) houden zich ermee bezig. Oom: ‘Als blijkt dat er geen mogelijkheid voor hen is, hebben deze mensen maar twee opties: of terug naar het land van herkomst of de straat op.’


 

Deel dit artikel: