Leids project rond Turkse jongeren OmaLief gaat internationaal, vraagt VN om steun

LEIDEN - OmaLief heeft woeste plannen om internationaal te gaan. Het Leidse project waarbij Turkse jongeren Nederlandse ouderen bezoeken vraagt steun van de Verenigde Naties voor uitbreiding in binnen- en buitenland.
'Met OmaLief gaan Turkse jongeren de strijd aan met vereenzaming onder Nederlandse bejaarden', vertelt projectleider Mustafa Kus. Jongeren van de Turks-islamitische Stichting Fatih Leiden zijn sinds begin dit jaar gekoppeld aan een 'adoptieoma of -opa' in het Leidse verzorgingshuis Haagwijk van Topaz. Elke vrijdagmiddag zien ze elkaar voor een praatje of een wandeling.
Inmiddels is er belangstelling vanuit tien andere steden, waaronder Den Haag. 'We willen OmaLief opzetten in heel Nederland en daarbuiten, waar ook ter wereld', zegt Kus. Hiervoor heeft Kus de hulp ingeroepen van de Alliantie van Beschavingen van de Verenigde Naties (UNAOC). Deze werkgroep is in 2005 opgezet door toenmalig VN-secretaris-generaal Kofi Anan, op initiatief van Spanje en Turkije, om polarisatie tegen te gaan. De UNAOC wil culturele en sociale barrieres tussen met name Westerse en islamitische samenlevingen doorbreken.

'Culturen elkaar laten omarmen'

'OmaLief laat culturen elkaar omarmen. Het is dus een grandioos voorbeeld voor de UNAOC', meent Kus. 'Wij hopen dat de Verenigde Naties ons helpt om OmaLief verder uit te breiden.' Het project is al aangemeld, binnenkort gaat de officiële aanvraag de deur uit.
In een eerste reactie noemt de UNAOC OmaLief een 'mooi en warm initiatief'. 'De VN juicht elk initiatief toe, dat burgers dichterbij elkaar brengt', laat woordvoerder Christophe Verhellen weten. Tegelijkertijd tempert Verhellen de verwachtingen: 'Wij krijgen wekelijks meerdere voorstellen en maar een klein deel hiervan wordt uiteindelijk meegenomen voor verder onderzoek'.