Koerden gaan vrijdag opnieuw massaal de straat op in Den Haag

DEN HAAG - Koerden gaan vrijdag opnieuw massaal de straat op in Den Haag. De Koerdische Arbeidersvereniging (KAV) wil vrijdagmiddag in de Haagse binnenstad met tenminste ‘enige honderden Koerden’ protesteren tegen IS. Ook willen ze dat de Nederlandse overheid meer gaat doen in de strijd tegen IS en dat kenbaar maken. ‘Het kunnen ook wel duizenden demonstranten worden’, zegt de KAV.

De Koerden zijn donderdag met het bevoegd gezag in overleg geweest over de plek en het tijdstip van hun protest. De KAV wil het liefst een demonstratie richting Tweede Kamer, de autoriteiten overwegen of er beperkingen kunnen en moeten worden opgelegd aan het protest.

Een woordvoerder van de politie bevestigt desgevraagd dat er met de Koerden wordt overlegd. De autoriteiten houden rekening met een grote opkomst vrijdag en nemen daarvoor maatregelen.

'Duizenden demonstranten'

De Koerden meldden aanvankelijk te rekenen op enige honderden deelnemers aan het protest. Maar volgens een woordvoerder van de KAV kunnen dat er zomaar enige duizenden worden. 'Die bereiken we via Facebook, mailinglijsten en andere sociale media', aldus Egid Korkmaz van de Koerdische Arbeidersvereniging in Den Haag tegenover Omroep West.

'Wij willen militaire steun bij Kobani, dat is onze eis', vervolgt Korkmaz. 'Daarom gaan we de straat op. De route staat nog niet vast. Maar wij willen vanaf bijvoorbeeld het Centraal Station of het Malieveld naar de Tweede Kamer lopen. Daarover spreken we nog met de politie.' Definitieve afspraken tussen politie en Koerden moeten nog worden  gemaakt, aldus de politie.

Het protest is een opmaat naar een internationale betoging in Düsseldorf op zaterdag.

Koerden in de Tweede Kamer

Afgelopen maandagavond zorgde een groep van enige honderden demonstranten voor ophef aan het Haagse Binnenhof. Enkele tientallen van hen drongen de centrale hal binnen van de Tweede Kamer.

Daarop bracht de politie veel agenten op de been. Burgemeester Jozias van Aartsen volgde het protest vanuit het commandocentrum. Een delegatie van de Koerdische demonstranten sprak met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg over de situatie van de Koerden in Kobani en kreeg een gesprek toegezegd met Kamerleden. Daarop beëindigden ze het protest.

Deel dit artikel: