Half jaar later: kinderen maken het goed na brand in cokelab Haagse Schipborgstraat

DEN HAAG - De kinderen die in april ternauwernood aan de dood ontstapten bij een brand in de Haagse Schipborgstraat, zijn volgens buren ondergebracht bij familie en pleeggezinnen en maken het goed. Twee van de drie volwassenen liggen een half jaar later nog steeds in het ziekenhuis.
Op Tweede Paasdag woedde er een hevige brand in een bovenwoning in de Schipborgstraat. De bewoners produceerden thuis cocaïne en dat ging mis.
Vlammen sloegen uit de ramen van het appartement terwijl de bewoners en hun kinderen nog binnen waren. De vader gooide een kind uit het raam in een boom om het te redden. De moeder sprong met een ander kind in de armen uit het raam. Daarna sprong ook de zoon uit het raam. Hij werd gevangen door een man die in een boom was geklommen.

Elastiekpak

'Die kinderen heb ik laatst nog gezien', zegt een buurvrouw. 'Ze kwamen wat spulletjes halen. Volgens mij maken ze het relatief goed, al zit een van hen wel helemaal in een soort elastiekpak.' Het jongetje zou zijn ondergebracht bij zijn biologische vader, de twee meisjes bij een tante en een pleeggezin.
Er waren ook drie volwassenen in het huis. Twee van hen liggen een half jaar na de brand nog steeds in het ziekenhuis. Ze kunnen nog altijd niet gehoord worden door de politie. Of ze uiteindelijk vervolgd gaan worden, is daarom nog niet bekend.

Getraumatiseerd

Het portiek en de gevels zijn inmiddels gerenoveerd, maar buren leven nog steeds met de gevolgen van de brand. Ze krijgen de beelden van die avond maar niet van hun netvlies. 'En de buurman komt 's nachts nog wel eens langs. Dan denkt hij dat hij een brandlucht ruikt. Helemaal getraumatiseerd', zegt een bewoonster.