Protestmars Koerden in Den Haag rustig verlopen

DEN HAAG - Zo'n 200 tot 300 Koerden hebben vrijdagmiddag in Den Haag gedemonstreerd. Met vlaggen en veel kabaal vroegen ze aandacht voor de toestand in de Syrische stad Kobani en de strijd die Koerden in Syriƫ voeren tegen terreurgroep IS.

De betogers zijn vanaf het Malieveld naar het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg gelopen. Daar zaten ze een tijdje op de grond, om uiteindelijk weer terug te keren naar het beginpunt van de mars.

Er was veel politie op de been, maar de protestmars verliep rustig. Ook politie te paard en een camerawagen van de politie reden mee.

Massamoord

De betogers scandeerden teksten als 'ISIS terrorist', 'ISIS moordenaars' en zeggen dat de Koerden in Koerdistan 'slachtoffer zijn van massamoord'. Ook de Nederlandse regering werd aangesproken. Volgens een betoger is 'niet ingrijpen misdadiger dan ingrijpen zonder toestemming'.

Daarmee verwees de demonstrant naar de inzet van Nederlandse F-16's tegen IS. Die bombarderen wel in Irak, maar niet in Syrië, waar de door IS belegerde stad Kobani ligt.

Het protest is een opmaat naar een internationale betoging in Düsseldorf op zaterdag. Kleine en grotere groepen Koerden vragen met betogingen geregeld aandacht voor de situatie in het Midden-Oosten.

Bezetting Tweede Kamer

Maandag bezetten ongeveer 100 Koerden nog de hal van de Tweede Kamer. Daar bleef de stoet nu ver bij vandaan.

Deel dit artikel: