Inspectie: telers groente sjoemelen met etiketten

Kas met paprika
Kas met paprika
DEN HAAG - De smokkel van tomaten en andere Westlandse groenten via Turkije vindt kennelijk niet op grote schaal plaats. Inspectiedienst KCB is de afgelopen maanden vier gevallen tegengekomen waarin sprake was van geknoei met etiketten op verpakkingen van groente en fruit.
'Als dat wordt afgezet tegen het aantal gedane controles gaat het om een beperkt aantal gevallen.' Dat zei technisch directeur Jean Crombach van KCB (Kwaliteits-Controle-Bureau), dat werkt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Crombach reageerde hiermee op het bericht van het AD dat telers via handelsbedrijven Nederlandse tomaten en paprika's in blanco kistjes en dozen naar Turkije verschepen, om de Russische handelsboycot te omzeilen. In Turkije zouden ze worden voorzien van een sticker 'Made in Turkey' en vervolgens naar Rusland getransporteerd. De Russische boycot geldt niet voor Turkije omdat het geen EU-land is.

Blanco kistjes


In de vier zaken die het KCB op het spoor kwam, ging het om blanco kistjes. 'Wij hebben in die gevallen ingegrepen', aldus de KCB-directeur. De herkomst van producten moet altijd te achterhalen zijn. Wie wordt betrapt op gesjoemel met etiketten, riskeert een boete en afkeuring van de lading.
De inspectiedienst verscherpte de controles nadat Rusland in augustus de boycot van levensmiddelen uit de EU en andere westerse landen had afgekondigd in reacties op de sancties wegens de Russische agressie tegen Oekraïne.

De dienst heeft ervaring met pogingen om een Russische boycot te omzeilen. In 2011 werden tien Nederlandse bedrijven betrapt die hadden geknoeid met etiketten. Toen gold een Russische boycot van Europese groenten naar aanleiding van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland. 'Mede door die ervaring hebben wij de controles dit keer meteen verscherpt en bedrijven gewaarschuwd', aldus Crombach.