'Meer dan de helft tegen vervolging Wilders'

DEN HAAG - Meer dan de helft van de Nederlanders vindt dat PVV-leider Geert Wilders niet vervolgd moet worden. 55 procent van de ondervraagden vindt dat de uitspraak over Marokkanen van Wilders niet strafrechtelijk vervolgd moet worden, 39 procent vindt juist van wel. Dat komt zondag naar voren uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Wilders wordt door het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Wilders wordt verdacht vanwege de uitspraken die hij in deed op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Hij vroeg zijn aanhang of zij meer of minder Marokkanen wilden in Nederland, waarop het publiek ‘minder, minder, minder’ scandeerde.

Vooral mensen die D66, PvdA en CDA stemmen zijn voor vervolging. 45 procent van de SP-stemmers, bijna een kwart van de VVD’ers en 1 procent van de PVV-kiezers zijn voorstanders van vervolging. De uitspraken van Geert Wilders zetten bij tegenstanders van zijn politieke stroming kwaad bloed. Zo'n 6.400 mensen deden aangifte van discriminatie.

Deel dit artikel: