‘Stekker uit cultuurpaleis 2.0 of anders licht uit in de PvdA’

DEN HAAG - De Haagse PvdA moet dwars voor de vernieuwing van het Spuikwartier gaan liggen. Gebeurt dat niet, dan is het afgelopen met die partij.

Dat zegt fractievoorzitter Richard de Mos van de Groep de Mos in de Haagse gemeenteraad. Reden voor zijn advies is het onderzoek dat afgelopen weekeinde verscheen naar het enorme verlies van de PvdA bij verkiezingen van afgelopen jaren.

Daarin staat onder meer dat de PvdA het contact met de 'gewone Hagenaars' is kwijt geraakt en een partij is geworden van 'wolkenkrabbers, de zweefbruggen en de cultuurpaleizen'.

Achterban kwijt

Ook constateren de onderzoekers dat de bestuursstijl van het vorig college ertoe heeft geleid dat mensen zich van de PvdA hebben afgekeerd. De partij is de autochtone midden- en bovenklasse kwijtgeraakt aan de Haagse Stadspartij, de Groep de Mos en wellicht de ChristenUnie-SGP.

En die groep de komt nu met een advies aan PvdA-leider Rabin Baldewsingh. Hij kan slechts één ding doen als hij het rapport over de afgelopen verkiezingsnederlaag serieus wil nemen: 'de stekker uit het cultuurpaleis aan Het Spui', aldus De Mos.

Nieuwe plannen voor Spuikwartier

Hij verwijst daarmee naar de nieuwe plannen van wethouder Joris Wijsmuller. In het coalitieakkoord werd afgesproken dat het omstreden cultuurpaleis niet doorgaat. Wijsmuller werkt nu aan plannen voor het hele gebied rond het Spuiplein. Maar recent werd bekend dat de nieuwe koers nauwelijks geld bespaart. De plannen zijn vijf miljoen goedkoper dat het cultuurpaleis, dat maximaal 181 miljoen mocht kosten.

Fractieleider De Mos: 'Wethouder Baldewsingh zegt A maar doet B. Als hij denkt dat de Haagse kiezer gek is, heeft ie het mis. Als de PvdA krabbel blijft staan onder dat peperdure cultuurpaleis, zullen in 2018 de laatste PvdA-stemmers de partij de rug toe keren en mag Baldewsingh het sociaal-democratische licht uit doen.'

Deel dit artikel: