Borstendokter voelt zich verantwoordelijk, maar deed niets met opzet

DEN HAAG - 'Borstendokter' Rock Goerdin (55) uit Den Haag voelt zich verantwoordelijk voor wat er met zijn cliënten is gebeurd, maar heeft niets fout gedaan. Voor de rechtbank van Den Haag verklaarde de man dat zijn cliënten door een bacterie ziek konden worden. Goerdin wordt verdacht van het mishandelen van zeker tien patiënten waarbij de cosmetische operaties mislukten.

De man gaf zich uit als plastisch chirurg van de Citykliniek in Den Haag, terwijl hij van huis uit gynaecoloog was. De slachtoffers hielden aan de operaties veel pijn, lelijke littekens en vervormingen over. Het OM verdenkt Goerding onder meer van letsel door schuld. Justitie heeft 121 meldingen van slachtoffers binnengekregen sinds de start van het onderzoek in 2009.

'De tien gevallen waar deze zaak over gaat staan symbool voor alle slachtoffers', zei de officier van justitie. 'Zij zijn verminkt voor het leven, hersteloperaties zullen de schade aan het lichaam nooit helemaal wegnemen.'

Rock Goerdin deed vooral borstoperaties, maar voerde ook andere behandelingen uit, zoals schaamlipcorrecties en ingrepen aan armen en gezicht. Hij deed dat in een ongeschikte, onhygiënische operatiekamer. Goerding werd daarvoor al door het Medisch Tuchtcollege definitief uit zijn ambt gezet.

'Die zaak heeft zware gevolgen voor mijn cliënt gehad. Hij is voor de rest van zijn leven geruïneerd', aldus advocaat Carolien Noorduyn. Een strafvervolging vindt zij niet op zijn plaats omdat Goerding al door het tuchtcollege is veroordeeld. Een poging om daarom het OM niet-ontvankelijk te laten verklaren in deze zaak strandde.

Woensdag gaat de zaak verder. Dan wordt duidelijk welke straf het Openbaar Ministerie eist tegen de 55-jarige Goerdin.

Deel dit artikel: