Wijsmuller: 'Kosten nieuw Spuigebied Den Haag worden niet overschreden'

DEN HAAG - De vernieuwing van het Spuikwartier in Den Haag gaat nooit meer kosten dan de ruim 176 miljoen euro die de gemeente daarvoor heeft uitgetrokken. Door een nieuwe manier van aanbesteden, is de kans op latere kostenoverschrijdingen nihil.
Dat zei wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) maandag tijdens een informatieavond over het Spuikwartier. Hij vertelde daar welke ideeën van bewoners, instellingen en organisaties hij had meegenomen in de eisen die worden gesteld aan partijen die plannen willen maken voor het gebied.
Veel kritische vragen gingen over de kosten. Een vragensteller verweet Wijsmuller dat hij een verkiezingsbelofte had gebroken. De Haagse Stadspartij streed in het verleden tegen de plannen voor het cultuurpaleis Spuiforum. Nu werkt Wijsmuller als wethouder aan voorstellen voor hetzelfde gebied en zijn die 'slechts' vijf miljoen goedkoper.

Punt ingeleverd

De wethouder zei dat zijn partij altijd tegen de komst van het Koninklijk Conservatorium naar het gebied was. Maar bij de collegeonderhandelingen had hij dit punt moeten inleveren. Als het conservatorium niet naar het centrum was gekomen had dit vele tientallen miljoenen euro's gescheeld, verklaarde hij.
Bovendien vindt hij dat zijn nieuwe plannen veel andere voordelen hebben boven dat van het oorspronkelijke cultuurpaleis. Zo blijft het Spuiplein open, kan wellicht het Lucent Danstheater blijven staan en ontstaat een betere aansluiting tussen het nieuwe gebied en bestaande delen van de stad. Wijsmuller: 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid.'

Nieuwe manier van werken

Een ander groot voordeel is dat de nieuwe manier van werken ervoor moet zorgen dat er geen kostenoverschrijdingen ontstaan. De bouwers worden vanaf het begin bij het maken van de plannen betrokken. Dat betekent dat ze later geen meerkosten kunnen rekenen als ze fouten in bouwtekeningen ontdekken die zij moeten herstellen.