Krakers van dak Haags stadhuis gehaald, actie voor De Vloek

DEN HAAG - Twee betogers zijn dinsdagochtend opgepakt omdat ze het dak van het stadhuis in Den Haag hadden beklommen. Volgens de politie wilden ze een spandoek ophangen, maar kregen ze daar de kans niet voor. Hun korte actie eindigde in een arrestatie.

De demonstranten wilden naar eigen zeggen aandacht vragen voor vrijplaats De Vloek op Scheveningen. De Haagse gemeenteraad beslist donderdag of De Vloek tegen de vlakte gaat, zodat er een zeilcentrum kan komen.

De discussie over De Vloek zorgt voor spanning in de coalitie. Collegepartij de Haagse Stadspartij (HSP) verzet zich tegen de sloop. De partij vindt dat de culturele broedplaats die al twaalf jaar op de Hellingweg in de Scheveningse haven zit, een belangrijke toegevoegde waarde is voor de stad.

Nationaal zeilcentrum

De Vloek zit al twaalf jaar op de Hellingweg in de haven van Scheveningen. Maar projectontwikkelaar Malherbe bv wil op die locatie het nationaal zeilcentrum van het Watersportverbond bouwen, compleet met een watersport innovatielaboratorium.

Bovendien komt er een uitbouw van het Scheveningse visbedrijf Van der Zwan en een Scheveningse botenbouwer. Op het complex zouden ruim veertig arbeidsplaatsen ontstaan. 

Eerder werd de Scheveningse Pier gekraakt uit protest tegen de mogelijke sluiting van De Vloek. De krakers werden eind september ieder veroordeeld tot een boete van 400 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Deel dit artikel: