Zwarte Piet blijft zoals 'ie is tijdens landelijke intocht Gouda, maar krijgt gezelschap van Kaaspiet

GOUDA - De knecht van Sinterklaas blijft donkerbruin tijdens de nationale intocht op zaterdag 15 november. Dat heeft burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda bekendgemaakt. Wel krijgt Zwarte Piet een paar vrienden: een goudgele Kaaspiet, en een Stroopwafelpiet, die met ruitmotief is geschminkt. 'Er zijn veel voorstanders van de traditionele zwarte pieten, maar ook mensen die verandering willen', aldus burgemeester Schoenmaker.

De kleur van de Pieten staat al lange tijd ter discussie. Kan de knecht van de goedheiligman wél zwart zijn, omdat het de kleur van roet is en Piet in de schoorsteen zo vies is geworden? Of kan het echt niet meer, omdat mensen met een donkere huidskleur zich erdoor gediscrimineerd voelen en het hen te veel herinnert aan het slavernijverleden?

Burgemeester Schoenmaker zegt over de keuze: ‘Natuurlijk kwamen er vragen over hoe Zwarte Piet er in Gouda dit jaar uit komt te zien. In de afgelopen maanden heb ik hierover veel reacties over ontvangen en heb ik met veel Gouwenaars gesproken. Wat ik heb gemerkt is dat het geen eenvoudige opgave is om tot een oplossing te komen waarin iedereen zich kan vinden. Samen met de stad heb ik gezocht naar een balans die past in de Goudse tradities en recht doet aan de verschillende opvattingen.’

In Amsterdam wordt het uiterlijk van Zwarte Piet vanaf dit jaar stap voor stap aangepast. In vier jaar tijd zullen de elementen worden afgebouwd die voor negatieve stereotypering zorgen. Het kroeshaar verdwijnt , de oorringen en felrode lippen zijn dit jaar al verleden tijd en er zullen pieten zijn met alleen roetvegen op het verder ongeschminkte gezicht. Het uiterlijk van de Zwarte Pieten die meelopen in Gouda is een aantal jaar geleden al veranderd naar donkerbruin zonder stereotype grote rode lippen en oorbellen.

Deel dit artikel: