GroenLinks:Zuid-Holland moet de beste fietsregio ter wereld worden

Gezinnetje op fietspad
Gezinnetje op fietspad
DEN HAAG - Zuid-Holland moet in lijstjes van reisbureaus bovenaan komen te staan als de beste fietsregio ter wereld. GroenLinks wil dat de provincie alles op alles zet om die ambitie waar te maken.
Zuid-Holland zou Kopenhagen van de troon moeten stoten. De hoofdstad van Denemarken staat nu bekend als het walhalla voor fietsers. GroenLinks Statenlid Berend Potjer vindt het vreemd dat Zuid-Holland niet op de lijsten van touroperators voorkomt. Volgens gegevens van het CBS worden de meeste fietskilometers van Nederland in deze provincie gemaakt. Dat komt door het vlakke landschap en de korte afstanden tussen steden.
Toch presenteert Gelderland zich als de beste provincie voor fietsers. Potjer: 'Het bestuur denkt teveel vanuit de automobilist. Dat moet veranderen.' Als voorbeeld noemt hij de fietssnelweg die tussen Leiden en Den Haag is aangelegd. Die dreigt straks doorsneden te worden door de Rijnlandroute. En de bewegwijzering klopt niet. Het Statenlid wilde de fietsroute volgen, maar strandde ergens op een doodlopende weg op een bedrijventerrein. De provincie zou dat probleem moeten oplossen, om meer inwoners op de fiets te krijgen.
Fietspaden met zonnepanelen
GroenLinks pleit verder voor fietspaden met zonnepanelen en verkeerslichten die eerder op groen gaan. Bijvoorbeeld als het regent. De fiets belooft nog een thema te worden bij de Statenverkiezingen in maart. Het programma van de PvdA vraagt al om een forse uitbreiding van stallingen bij stations.