Den Haag maakt grootste kluscomplex klaar voor zelfbouwers

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat in oktober beginnen met het bouwrijp maken van het Junoblok. Dat is een enorm voormalig kantoorgebouw in de Binckhorst.
Dit grootste kluscomplex in Den Haag wordt door toekomstige gebruikers zelf omgevormd tot woonappartementen, werkruimtes of een combinatie daarvan.
Al bij de start verkoop in maart 2014 is op alle 67 kluskavels een optie genomen. Inmiddels zijn bijna alle kavels verkocht. Dat is reden voor de gemeente om te beginnen met het klusrijp maken van het complex.

Pand helemaal gestript

Het klusrijp maken houdt in dat het pand aan de binnenkant wordt gestript. Daarnaast krijgt het gebouw een nieuwe entree. Verder worden de algemene ruimtes zoals liften, trappen, galerijen, gangen en hallen opgeknapt.
Bovendien wordt de dakverdieping vernieuwd en aan de binnenkant komt een galerij voor de ontsluiting van de woningen. De gemeente gaat ook het asbest verwijderen en er komt een gemeenschappelijke fietsenberging.

Kopers krijgen veel vrijheid

De kopers van de kluskavels zorgen vervolgens zelf voor de afbouw. De nieuwe eigenaren zijn grotendeels vrij in het bepalen van de grootte, de inrichting en de indeling van de kavel. Daarbij kan ook de gevel veranderd worden, bijvoorbeeld door grotere ramen of een balkon aan te brengen. Bovenop het dak is het mogelijk om een dakopbouw of een dakterras te maken.
Het Junoblok, gelegen aan de Junostraat en het water van de Trekvliet, is het eerste grote kantoorpand in Den Haag dat als kluscomplex beschikbaar is voor particulieren.

In najaar 2015 bewoond

Eind juni 2015 wordt het pand klusrijp opgeleverd waarna de klussers aan de slag kunnen. De verwachting is dat dan in het najaar van 2015 de eerste bewoners ook echt hun intrek er gaan nemen.
Sinds de gemeente Den Haag in 2012 de Kavelwinkel opende, is zelfbouw de stad aan het veroveren. Na ruim twee jaar zijn van de ruim 430 kavels en 130 klushuizen nog slechts 30 kavels beschikbaar en een klushuis voor studenten.