'Bedrijfjes De Vloek gaan kapot bij sluiting krakersbolwerk Scheveningen'

DEN HAAG - Na twaalf jaar lijkt er een einde te komen aan vrijplaats De Vloek op Scheveningen. Dat betekent ook het einde van veel bedrijfjes die in het krakersbolwerk zijn gevestigd, zeggen de bewoners.

De Haagse gemeenteraad neemt donderdagavond een beslissing over het de toekomst van De Vloek. Zoals het er nu naar uitziet steunt een meerderheid het plan van het college van burgemeester en wethouders om het pand in Scheveningen te slopen, zodat op die plek een topzeilcentrum bouwen.
 
'Voor veel bedrijfjes en initiatieven betekent de sluiting van het pand het einde,' zegt woordvoerder Kwinten van De Vloek. 'In twaalf en een half jaar hebben we dit gecreëerd, beetje bij beetje opgebouwd. Het zit nu helemaal vol, het wordt helemaal gebruikt. Dat kan je niet zomaar optillen en verplaatsen.'

Veel bedrijfjes en een café

In De Vloek zijn onder meer een café, ateliers, schilderbedrijfjes en metaalbedrijfjes gevestigd. Ook is er een concerthal waar veel bandjes en theatergroepen optreden.

De gemeente zegt alternatieven te hebben geboden aan De Vloek. Wethouder Karsten Klein (CDA) vindt bovendien dat er genoeg andere plekken zijn waar de creatievelingen terecht kunnen.

Stad wil broedplaatsen houden

In een brief aan de Haagse gemeenteraad schrijft hij dat het stadsbestuur 'hecht aan broedplaatsen in de stad'. De wethouder: 'Daarom heeft het college de inspanningsverplichting uitgesproken om, binnen het redelijke, te komen tot een goede overgang van de activiteiten van de vrijplaats naar een nieuwe locatie'.

De gemeente heeft meerdere panden waar de activiteiten van De Vloek kunnen worden voortgezet, schrijft Klein. Aan vertegenwoordigers van de vrijplaats zou zijn aangeboden om deze plekken te bekijken. Maar zij zouden liever het besluit van de raad willen afwachten.

April begin van bouw zeilcentrum

De bedoeling is dat het terrein op 5 januari volgend jaar leeg wordt opgeleverd en dat in april wordt begonnen met de bouw van het topzeilcentrum.

De krakers hebben al veel actiegevoerd en een petitie opgesteld om op hun plek te kunnen blijven. Dinsdagochtend beklommen twee betogers het dak van het stadhuis en in augustus 'kraakten' bewoners van De Vloek de Pier van Scheveningen.

Geen nieuwe acties

Er zijn nu nog geen nieuwe acties gepland voor na het definitieve besluit van de gemeenteraad.

 

Deel dit artikel: