Beeldbepalende windmolen Siemens Zoetermeer weg

ZOETERMEER - De beeldbepalende windmolen van Siemens bij bedrijvencentrum Zoetermeer, langs de rijksweg A12, wordt binnenkort ontmanteld. De windmolen is aan het eind van zijn technische levensduur. Siemens heeft onderzocht of er een andere windmolen van Siemens teruggeplaatst kan worden, maar dat is niet haalbaar.

De windmolen langs de A12 werd in 2000 geplaatst. De molen leverde stroom voor 1650 huishoudens. Met het plaatsen van de windmolen wilde Siemens in het jaar 2000 benadrukken dat duurzaamheid de toekomst heeft.

De windmolen in Zoetermeer werd geleverd door een ander bedrijf. Tegenwoordig maakt Siemens ook zelf windmolens. De Siemens-windmolens zijn echter te groot om over het rijkswegennet in de Randstad te vervoeren. Zo'n windmolen kan dus niet op de plaats van de oude Zoetermeerse molen geplaatst worden. Weer een windmolen van een concurrent plaatsen, ziet Siemens niet zitten.

Duurzame ontmanteling

Siemens onderzoekt nog wel of er bij andere vestigingen in het land een windmolen geplaatst kan worden.
 
De oude windmolen in Zoetermeer wordt duurzaam ontmanteld. Het staal wordt hergebruikt en onderdelen worden gebruikt bij de reparatie van andere windmolens.

Meer over dit onderwerp:
zoetermeersiemenswindmolena12
Deel dit artikel: