Voedselbank Haaglanden blij met nieuwe koelcel en garage na inzamelingsactie

DEN HAAG - Duizenden gezinnen zullen hier donderdag heel blij mee zijn: in het nieuwe pand van voedselbank Haaglanden worden woensdagavond 600 kratten gevuld met levensmiddelen. Een hele operatie, en dat gaat nu veel sneller dan vóór de ingrijpende renovatie.
Rik van Dorst van de voedselbank is heel blij met alle nieuwe snufjes in de loods in Den Haag-Zuid. De renovatie heeft 200.000 euro gekost en leverde onder andere een nieuwe, enorme koelcel op, een garage voor de vijf vrachtwagens en meer ruimte om te werken voor de vrijwilligers. 'En we hebben veel verbeterd aan de hygiëne. Eerst hadden we maar drie kraantjes waar alle vrijwilligers hun handen moesten wassen, dat zijn er nu zes. Bovendien hebben ze een elektronisch oog, zodat je de kraan niet meer hoeft aan te raken.'
Maria is een van de vrijwilligers die woensdagavond druk aan het werk is op de lopende band. Ze zit op de Amerikaanse School en doet dit werk als maatschappelijk vak op school. Salvator is een aantal maanden geleden begonnen als vrijwilliger. 'In het dagelijks leven werk ik op een octrooibureau, dus dit is wel heel anders. Dit is eigenlijk gewoon ontspanning.' zegt hij terwijl de groene kratten langs hem heen denderen.

Krat met 22 producten

Van Dorst vertelt dat de voedselbanken in de regio 3.000 gezinnen van voedsel voorzien. 'Elke week krijgen ze een krat met 22 producten. Dankzij de nieuwe koelcel en de betere hygiëne kunnen we meer verse producten leveren. Dat is ook weer gezonder.'
De renovatie kwam mede tot stand dankzij een inzamelactie van bekende Hagenaars en Hagenezen. De actie leverde 5.000 euro op.

Samen voor de voedselbank

Omroep West organiseert in de week voor Kerst de actie 'Samen voor de voedselbank', samen met alle regionale omroepen. In Nederland leven 1 miljoen mensen onder de armoedegrens en dit aantal stijgt nog steeds.