Haagse Stadspartij maakt kennis met machtspolitiek

DEN HAAG - Een lesje machtspolitiek. Dat kregen de gemeenteraadsleden van de Haagse Stadspartij (HSP) de afgelopen weken. Ze dachten de vrijplaats De Vloek te kunnen redden, ze werden geconfronteerd met de realiteit van deelnemen aan het college van burgemeester en wethouders.

Door: Maarten Brakema en Brian van der Bol

Resultaat: de 'plek waar utopieën in de praktijk worden gebracht' - zoals een inspreker het pand in Scheveningen omschreef - gaat tegen de vlakte om plaats te maken voor een topzeilcentrum.

De fractie van de HSP speelde de afgelopen weken hoog spel. De vijf raadsleden zouden tot het uiterste gaan om de plek die voor de achterban zo belangrijk is, te gaan redden. Dat leidde tot grote onrust bij de andere coalitiepartijen D66, PvdA, VVD en CDA.

Duidelijke afspraken of vrije kwestie?

Die vier partijen vinden dat ze bij de start van het nieuwe college duidelijke afspraken hebben gemaakt. Over de komst van het topzeilcentrum was in de vorige bestuursperiode al besloten - een besluit dat niet kan worden teruggedraaid. De HSP beschouwde De Vloek juist als een 'vrije kwestie', waarover de coalitiepartners over van mening mogen verschillen.

De voorbije dagen is stevige druk op de HSP uitgevoerd. Daarbij was een ding wel duidelijk, zegt een iemand die alles van zeer nabij volgde: tot wethouder Joris Wijsmuller was de nieuwe werkelijkheid al wel doorgedrongen. ‘Het college trad steeds als één geheel op’, aldus de bron die anoniem wil blijven.

Geen ramkoers HSP

Donderdagmiddag om 16.00 uur kregen de andere partijen de moties onder ogen die ’s avonds tijdens de raad zouden worden besproken. Bij de andere coalitiepartijen overheerste opluchting én verbazing toen ze uiteindelijk de ‘reddingspoging’ voor De Vloek van de HSP onder ogen kregen.

De tekst: ‘De gemeenteraad spreekt uit urgentie en noodzaak van de bouw van een Topzeilcentrum op de plek van De Vloek op dit moment niet in te zien.’ Geen geharnaste woorden, geen ramkoers. Op dat moment werd bij de collega’s van de collegepartijen ook duidelijk dat een crisis was afgewend.

'Onze motie was het maximaal haalbare'

De oppositionele Partij voor de Dieren kwam nog wel met een steviger tekst. ‘Verzoekt het college geen enkel  initiatief tot ontruiming van De Vloek te nemen.’ Maar die kon verder nauwelijks op steun rekenen, ook niet van de HSP.

Raadslid Joeri Oudshoorn van de HSP verklaarde achteraf dat zijn motie volgens hem het meest maximale was. De raad had al ingestemd met het topzeilcentrum, zei hij. ‘Het college mag wel afwijken van een oud plan, maar dan moet je daar een opening voor bieden. Dat wilden wij met deze motie bereiken, maar er was geen meerderheid voor. Dit is heel zuur. Toch vinden wij dat we hard hebben geknokt.’

Alternatieve locatie voor krakers

Het is straks de eigen wethouder Joris Wijsmuller - die ooit nog de bar van De Vloek in elkaar timmerde - die gaat helpen om een oplossing te vinden voor de krakers. Hij belooft dat hij zelf op zoek gaat naar een andere geschikte plek voor de vrijplaats in Den Haag.

Zijn collega-wethouder Karsten Klein (CDA) zegde al eerder toe te willen helpen zoeken naar een alternatieve locatie voor de krakers, al stellen die daar geen interesse in te hebben. ‘Dat is misschien wel de invloed van de HSP’, zegt Klein. ‘Zonder die partij in het college had ik tegen de krakers gezegd: "na 12 jaar in De Vloek is het mooi geweest, jullie moeten zelf wat anders zoeken".’

Deel dit artikel: