West Safari: Het geheim van Lentevreugd

WASSENAAR - Er loopt regelmatig een grote groep natuurliefhebbers over Lentevreugd in Wassenaar. De IVN (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) organiseert daar vaak wandelingen. Lentevreugd is een voormalig stuk bollengrond uit de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Het ligt in Wassenaar aan de westkant van provinciale weg N441. Lex Burgel is een van de gidsen. Hij draagt een enorme verrekijker met zich mee en zegt op geheimzinnige toon: ’Komen jullie mee, dan laat ik je het geheim van Lentevreugd zien.’ Daar is de groep wel voor te porren en ze lopen verder het gebied in.

Her en der staan Schotse Hooglanders. Het zijn er ongeveer 45, er lopen  ook nog 15 Koniks rond, vertelt Lex. ‘Dit is een paardenras dat is ontstaan uit pogingen om het oerpaard terug te fokken.’

Geheim

Na tien minuten lopen komt de groep aan bij een kleine plas. ‘Kijk, het is nog geen 30 centimeter diep. Maar zie je die witte vlek daar in het midden?’ Vraagt Anja Smal, zij is ook gids. Ze heeft kaplaarzen aan en een stok bij zich en stapt de plas in.

Ze duwt haar stok in de witte vlek en die verdwijnt helemaal in het gat. ‘Dit is nou het geheim van Lentevreugd hier lopen allemaal ondergrondse kleine kanalen en die komen uit in deze kwel.’

West Safari

Tijdens de West Safari rijden de verslaggevers kris kras door de regio op zoek bijzondere verhalen en vandaag zijn Jop Goslinga en Anita Janssen in Wassenaar. 

Deel dit artikel: