25 kilometer stroomkabel voor windmolenpark uitgerold in zee bij Noordwijk

NOORDWIJK - Het uitrollen van 25 kilometer stroomkabel vanaf de kust bij Noordwijk in zee is maandag afgerond. De kabel moet het nieuwe windmolenpark Luchterduinen met het vasteland verbinden.
Voor de operatie, die afgelopen donderdag gestart is, is gebruikgemaakt van het kabelschip Ndurance van Boskalis. Deze lag zo'n 200 tot 300 meter van de kust.
De kabel is vanaf het schip met een robot aan land gebracht. Vanaf het schip is de kabel vervolgens verder uitgerold richting het windmolenpark. Maandagochtend om 6.30 uur was het uiteinde op de plek van bestemming.
Stormachtig weer
 
Eerst was het plan om de kabel direct in de zeebodem in te graven met de robot, maar dat ging niet door. Het ingraven moet nu wachten tot het weer beter is. Er komt stormachtig weer aan en dat maakt werken onmogelijk. Voor de kabel kan de harde wind en de bijbehorende deining geen kwaad.
Voor de kust van Noordwijk liggen nu alleen de funderingen van het windmolenpark Luchterduinen. Volgend voorjaar worden de molens gebouwd en kan de stroomkabel de elektriciteit gaan doorgeven.