Reeuwijkse tropenarts Nick Zwinkels nog niet terug naar Sierra Leone

Nick Zwinkels (l) voor het ziekenhuis in Sierra Leone.
Nick Zwinkels (l) voor het ziekenhuis in Sierra Leone. © Lion Heart Foundation
REEUWIJK - De Reeuwijkse tropenarts Nick Zwinkels en zijn college Erdi Huizenga zijn nog steeds niet teruggekeerd naar Sierra Leone om opnieuw ebolapatienten te gaan helpen.
Zwinkels en Huizinga werden medio september gerepatrieerd uit Sierra Leone, waar ze voor de Lion Heart Foundation in een ziekenhuis werken. Ze hadden onbeschermd contact gehad met ebolapatiënten en moesten in quarantaine afwachten of ze besmet waren.
Eind september bleek dat niet het geval te zijn. Toen zeiden ze zo snel mogelijk weer terug te willen, maar dat is tot nog toe niet gelukt. 'Als het aan mij lag, was ik allang terug in Sierra Leone', zei Huizenga maandag. 'Maar eerst moet alles tot in de puntjes geregeld zijn met de verzekering. Dat is nog niet zo.'

Ebolapakken

'Ik werk voor een kleine organisatie. Mocht ik ziek worden, wil ik niet dat mijn werkgever failliet gaat. Daarom moet eerst alles helemaal geregeld zijn', aldus Huizenga maandag na afloop van een bijeenkomst over ebola in Rotterdam.
Zodra de verzekeringskwestie rond is, vertrekt Huizenga weer. Zwinkels blijft dan nog even in Nederland. 'We hebben veel meer spullen nodig: ebolapakken, extra auto's voor het vervoer van ebolapatiënten en voor bloedstalen naar het laboratorium. We willen ook nog twee extra artsen naar ons ziekenhuis halen en tien verpleegkundigen. Daar gaat Nick zich mee bezighouden.'