Striptekenaar Marnix Rueb (59) overleden, bedenker 'Haagse Harry' had longkanker

DEN HAAG - Striptekenaar Marnix Rueb, de bedenker van de Haagse stripheld Haagse Harry, is overleden. Dat bevestigt zijn broer. Rueb had longkanker.
Marnix Rueb is 59 jaar geworden. Drie weken geleden werd bij hem longkanker geconstateerd, die niet meer te behandelen was.
Onlangs presenteerde Rueb een Haagse versie van Nijntje: 'Nèntjûh an zei'. Zijn bekendste strip is Haagse Harry. 'Harry' verscheen voor het eerst in de Haagse uitgaanskrant 'Doen'. Al snel figureerde Haagse Harry ook in andere publicaties en in de jaarlijkse 'Groen-Geile Scheuâhkalendâh'.

Prominente plek voor Haags dialect

Volgens zijn familie is 'wellicht zijn grootste verdienste dat hij het Haagse dialect een eigen fonetica gegeven heeft en daarmee het Haags een prominente plek in de Nederlandse samenleving.'
Afgelopen jaar nam Rueb in zijn scheurkalender Geert Wilders en de Media Markt op de hak. De Media Markt stelde dat niet zo op prijs, Geert Wilders kon wel lachen om zijn typische 'Haagse humor'.

'Inktzwarte dag voor Den Haag'

Rueb laat een grote schare fans en vrienden achter. Cabaretier Sjaak Bral twittert bijvoorbeeld: 'Dit is een zwarte, inktzwarte dag voor Den Haag. Wij verliezen een van onze grootste humoristen. Een lief mens. Een prachtvriend. Grondlegger van de Haagse taal. Geestelijk vader van Haagse Harry. Ik mis je nu al zo.'
De Haagse nachtburgemeester René Bom twittert: 'Goeie reis GAPPIE, lievuh tijdelijke onderbuurman'. Bom ligt momenteel zelf in het MCH Westeinde, waar Rueb ook onder behandeling stond.