VIDEO: Haagse Harry, stripfiguur die Marnix Rueb bekend maakte, 'ontstond bij toeval'

DEN HAAG - De naam van Haagse Harry, de stripfiguur die Marnix Rueb bekend maakte, ontstond min of meer bij toeval. Dat zei Rueb een paar jaar geleden in een tv-reportage van Omroep West.

Hij legde aan politica Jeltje van Nieuwenhoven uit hoe je het best Haags kon spreken. 'In Nederland waren Anita en Johnny namen voor ordinaire types, in Den Haag heb je Harry.' Zijn fascinatie voor het plat Haags zou zijn ontstaan doordat hij in het Benoordenhout opgroeide en de taal daar niet hoorde.

Dialect

De strip Haagse Harry verscheen in 1991 voor het eerst en gaat over een inwoner van Den Haag die fonetisch Haags dialect praat. De strip was aanvankelijk te lezen in het Haagse uitgaansblad DOEN, maar bleek ook buiten de hofstad populair. In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums.

Nijntje

Rueb, die in de nacht van woensdag op donderdag in zijn slaap overleed, was ook eigenaar van uitgeverij Kap Nâh. Zijn laatste publicatie was een Haagse vertaling van Nijntje van Dick Bruna. Haagse Harry was de laatste jaren ook te zien in het weekblad Den Haag Centraal. Onder de cartoon stond vorige week nog 'Wegens omstandigheden verschijnt de komende weken geen Haagse Harry'.

 

Deel dit artikel: