Verwarring over omleidingen trams in Den Haag

DEN HAAG - Verwarring alom bij tramreizigers in Den Haag over de werkzaamheden op de Lijnbaan. Sinds donderdagochtend worden de tramsporen vervangen ter hoogte van het MCH Westeinde ziekenhuis. Voor de reizigers van de lijnen 2, 3, 4 en 6 betekent het een stukje omrijden, soms extra overstappen, en andere lijnnummers. Dat leidt tot onduidelijkheid.
De gevolgen van de werkzaamheden zijn groot. Lijn 2 rijdt alleen tussen Kraayenstein en de De La Reyweg. De lijnen 3 en 4 beginnen en eindigen bij de halte Brouwersgracht. Bij de De La Reyweg en de Brouwersgracht kan worden overgestapt op lijn 6 en een tijdelijke lijn 7.
Deze lijn 7 begint bij het startpunt van lijn 6 bij het busstation aan de Leyweg, gaat via de Loosduinseweg, Monstersestraat en Hobbemastraat naar de Grote Kerk, doet een rondje door het centrum langs het Centraal Station terug naar de Grote Kerk en gaat daarna via de Laan van Meerdervoort naar het De Savornin Lohmanplein.

Andere lijnnummers geven verwarring

De lijnen 3 en 4 in Den Haag Zuidwest zijn vervangen door tram 65. Deze gaat vanaf De Uithof over de route van lijn 4 naar de Monstersestraat, slaat dan linksaf de Waldeck Pyrmontkade op en volgt de route van lijn 3 naar Loosduinen.
Om de verwarring helemaal compleet te maken is er ook nog een bus 52 ter vervanging van tram 2, tussen Den Haag Centraal en Leidschendam Leidsenhage, en rijden de trams 6 en 7 niet via de Paul Krugerlaan.

'Da's om op te schieten'

Reizigers bij de haltes komen er niet uit, zo ontdekte onze verslaggever donderdag. Vertwijfeld kijken mensen op de plattegrondjes met de omleidingsroutes. 'Duidelijk?', vraagt een vrouw aan een ander. 'Mij niet', zegt ze en kijkt nog maar eens op het kaartje.
Bij de halte De La Reyweg moppert een vrouw 'eerst moest ik er bij de vorige halte uit om daar informatie te vragen, dan kan je weer instappen want ik moest ik toch een halte verder. Da's om op te schieten.'

Maandag alles weer normaal

'Dit is een belangrijk knooppunt in Den Haag', vertelt HTM-woordvoerdster Marijke Poppelier. Het trambedrijf heeft ervoor gekozen om de sporen op de Lijnbaan in korte tijd helemaal te vervangen om de overlast te beperken. De komende vier dagen wordt er keihard gewerkt, maandagochtend moeten de nieuwe rails in gebruik worden genomen.