Onopgeloste moord op Neeltje Hoogduin in 1919 in Zoetermeer ontrafeld in boek

ZOETERMEER - Wie de 22-jarige Neeltje Hoogduin heeft vermoord is als sinds 1919 een mysterie. Dienstbode Neeltje werd bijna honderd jaar geleden bij een sloot in de Zoetermeerse Meerpolder gevonden, met haar benen op de oever en haar hoofd in het water.

Journalist Reinold Vugs heeft de moord onderzocht en schreef er een boek over: Moord in de Meerpolder. Het boek werd zondagavond gepresenteerd tijdens het Zoetermeerse Thrillerfestival.

Tot op de dag van vandaag houdt de moord op Neeltje haar familie bezig. ‘We hebben ’t nog altijd over tante Cornelia’, vertelt nicht Jopie van Dorp. ‘Hoe hebben ze dat kunnen doen?’

Reconstructie

Vugs dook in oude krantenarchieven om de moord op Neeltje te kunnen reconstrueren. ‘Er is iemand opgepakt, maar hij is nooit veroordeeld’, vertelt hij. ‘Heel veel mensen denken dat een knecht het heeft gedaan, maar dat is dus niet zo.’

Wie het wel gedaan heeft, geeft Vugs niet prijs. ‘Dat kun je lezen in het boek.’ Moord in de Meerpolder is verkrijgbaar bij boekhandel Haasbeek, in het Stadshart van Zoetermeer.

Deel dit artikel: