Delft, Den Haag en Westland binnenkort verwarmd door fabrieken

Verwarming
Verwarming
DEN HAAG - Fabrieken in de haven in Rotterdam moeten de huizen in een groot deel van de provincie Zuid-Holland gaan verwarmen. Delft, Den Haag en Westland worden op termijn aangesloten op een zogenoemde warmterotonde, die de restwarmte van de bedrijven verspreidt.
Ongeveer 45.000 huishoudens en verschillende bedrijven in Rotterdam worden al verwarmd met restwarmte die vrijkomt bij Afvalverwerking Rijnmond (AVR). Warm water wordt via buizen naar huizen in de stad gestuurd. AVR is nu de enige fabriek die meedoet. Het is de bedoeling dat meer fabrieken restwarmte gaan leveren.
Aan de noordkant van Rotterdam is daar een nieuwe leiding voor aangelegd. Zo kan de komende jaren naar de rest van Zuid-Holland worden uitgebreid.

Minder CO2-uitstoot

Het gebruik van de warmte die vrijkomt bij de afval- en energiecentrale van AVR vermindert de CO2-uitstoot met 60 procent per deelnemend huishouden. Een bijna 17 kilometer lange transportleiding van Eneco loopt naar het stadsverwarmingsnetwerk. Een jaar geleden werd de zuidkant van Rotterdam al aangesloten op restwarmte.
Naast Delft, Den Haag en Westland worden later ook steden als Leiden en Dordrecht gekoppeld aan het systeem met overtollige industriële warmte. Behalve de AVR gaan op den duur meer industriële bedrijven uit de haven restwarmte aan het netwerk leveren. Hoeveel warmte die uiteindelijk gaan produceren, wordt nog berekend.