De Pier: symbool van Scheveningen gered

DEN HAAG - De Pier van Scheveningen is dinsdag definitief gered van de ondergang. Het iconische bouwwerk aan het strand van Scheveningen is voor 3 miljoen euro overgenomen door KondorWessels Vastgoed en DanZep Holding.
De eerste Pier van Scheveningen werd geopend in 1901 en was een houten constructie die direct achter het Kurhaus lag. In 1943 werd die gesloopt door de Duitse bezetters, omdat ze niet wilden dat de vijand gebruik zou maken van het bouwwerk.
In 1961 opende prins Bernhard de nieuwe Pier, 100 meter ten noorden van waar de oude stond. Daarna werd het decennialang een bekende attractie. Het Van der Valkconcern nam het bouwwerk in 1991 voor een symbolisch bedrag van 1 gulden over van verzekeraar Nationale Nederlanden.

Failliet

Eind 2011 werd bekend dat Van der Valk geen geld meer wilde investeren in de Pier omdat het concern er geen brood meer in zag. Een maand eerder werd een deel van het evenementencomplex door een korte, felle brand verwoest.
De gemeente Den Haag liet weten dat zij de Scheveningse Pier niet wilde kopen, maar deed wel een oproep aan ondernemers om 'een icoon van de stad' te kopen en op te knappen. Op 11 oktober was de Pier nog niet verkocht en werd de Pier gesloten op last van de gemeente omdat de brandveiligheid niet gegarandeerd kon worden.

Oplichter

Ondernemer Frans Bakker wierp zich op als redder van het bouwwerk, maar hij bleek een oplichter te zijn. Zeehengelclub De Pierewaaiers doneerde 20.000 euro, maar zag tot op heden daar geen cent van terug.
Begin oktober 2014 leek de Pier gered. Die verwachting sprak curator Marc Udink uit in een verslag dat in handen is van Omroep West. Drie weken later werd bekend dat DanZep Holding en KondorWessels Vastgoed het symbool van Scheveningen hebben gekocht voor 3 miljoen euro.