Zes jaar cel voor diefstal van monstrans uit Museum Gouda

GOUDA - Een man uit Diemen moet 6 jaar de gevangenis in voor de roof van een kostbare monstrans uit Museum Gouda in 2012. De monstrans is nooit teruggevonden. De man heeft bovendien berovingen van juweliers in het hele land op zijn naam staan en hij bereidde zeker tien plofkraken voor. Toen hij werd gearresteerd, bleek hij zware wapens, munitie, geld en drugs in huis te hebben.

De zilveren monstrans uit de 17e eeuw werd in maart 2012 gestolen. De deur van het Goudse museum werd opgeblazen om naar binnen te komen. Daarna is de vitrine waarin het zilverwerk lag, kapot geslagen. De monstrans is tienduizenden euro's waard. Het museum loofde een beloning van 5.000 euro uit.
 
De Amsterdamse medeplichtige van de Diemenaar kreeg van de rechter in Utrecht dinsdag 4 jaar celstraf opgelegd. Deze man deed niet mee aan de museumroof in Gouda, maar heeft wel een reeks andere misdaden gepleegd. Het tweetal is vrijgesproken van een museumroof in IJsselstein in 2009, waarvan het Openbaar Ministerie (OM) ze ook beschuldigde.

DNA-sporen

De politie kwam het tweetal op het spoor via DNA-sporen. Die zaten onder andere op een breekijzer en een betonschaar, die in IJsselstein gebruikt zouden zijn. De rechter vond dat bewijs echter onvoldoende, want de gereedschappen kunnen ook elders zijn aangeraakt. In IJsselstein verdwenen zes doeken van Jan van Goyen, die nog steeds spoorloos zijn.

Deel dit artikel: