Badplaats Kijkduin krijgt nieuw jasje en meer woningen

kijkduin
kijkduin
DEN HAAG - Kijkduin wordt de komende jaren dan eindelijk echt vernieuwd. Dat heeft het stadsbestuur van Den Haag woensdag bekendgemaakt. Voor de Haagse badplaats bestaan al jaren plannen, maar die werden door de economische crisis op de lange baan geschoven.
Het Deltaplein wordt in fases opgeknapt en het Atlantic Hotel wordt gerenoveerd en uitgebreid. In de badplaats komen 200 nieuwe 'duurzaam gebouwde' woningen. Ook wordt geïnvesteerd in nieuwe restaurants, winkels en 'meer ontspanningsmogelijkheden'. De parkeerplaatsen in Kijkduin verdwijnen ondergronds.
'Kleinschaligheid en respect voor de natuur' kenmerken de ontwikkelingen, aldus de gemeente. 'Kijkduin behoudt de sfeer van een kleinschalige badplaats.'

Sloop en nieuwbouw winkelcentrum

Ontwikkelaar BOHA wil het Atlantic Hotel grondig renoveren en uitbreiden. Het is de bedoeling dat het hotel onder meer 90 extra hotelkamers en 80 appartementen krijgt.
Het winkelcentrum in de badplaats wordt ontwikkeld door het bedrijf 'Fred', onderdeel van vastgoedonderneming Fortress. De ontwikkelaar wil de bestaande winkels en horeca slopen en vervangen door nieuwbouw, inclusief een uitbreiding. Ook de openbare ruimte wordt opnieuw ingericht. Die kosten neemt de gemeente voor haar rekening, marktpartijen investeren in het vastgoed in Kijkduin.

Miljoeneninvestering

Fred bezit volgens een woordvoerder van de gemeente vrijwel alle gebouwen in de badplaats. Een dochteronderneming van Fortress ging onlangs failliet, maar dat heeft volgens de woordvoerder geen gevolgen voor Kijkduin. 'Wij hebben de financiële situatie onderzocht en vooralsnog geen reden om te twijfelen aan de financiële deugdelijkheid van de plannen.'
Investeerder Patrick Flaton, die is ingehuurd door Fred, zei afgelopen zondag in de talkshow FRITS! dat de renovatie van de boulevard volgend jaar begint. Voor de eerste fase van de plannen is volgens Flaton 15 miljoen euro nodig. De herontwikkeling wordt gefinancierd door een investeringsfonds. Eind 2018 moet het totale project klaar zijn.

Uitbreiding internationale school

In een woensdag door het Haagse college goedgekeurd bestemmingsplan zijn ook voorwaarden vastgelegd voor toekomstige ontwikkelingen in Ockenburg. De International School of The Hague wil uitbreiden op de Wijndaelerweg, op de plek van de voormalige discotheek Marathon. Ook zijn er plannen om naast de school 62 woningen met parkeerplaatsen te bouwen.