Bep het Medium: bedreigd vanwege pro-Zwarte Pietenactie

LEIDEN - Bep het Medium uit Leiden heeft zich niet bij iedereen populair gemaakt met haar Zwarte Pietenactie. Zo zou ze al een aantal keer bedreigd zijn via Facebook.

Al snel sloten mensen zich aan bij de actie, die op 29 november plaatsvindt, die bedoeld is als statement tegen de geluiden dat Zwarte Piet zou moeten verdwijnen, omdat het discriminerend zou zijn. Een weliswaar kleine groep respondenten vatte de actie echter negatief op.

‘Ik kreeg een aantal hele vreemde reacties’, vertelt Bep. ‘Dat ik overhoop gestoken word als ik een stap buiten de deur zet of dat ze de optocht gaan aanvallen, dat soort dingen. Ik heb het aan de politie laten zien en mede daardoor lopen er straks vier agenten mee tijdens de onschuldig bedoelde optocht. Dat is toch waanzin!? Deze discussie is volledig uit de hand gelopen!’

'Geen racist'

Bep begon de actie omdat ze niet kan bevatten dat mensen vinden dat Zwarte Piet moet verdwijnen. ‘En ook veel donkere mensen begrijpen het niet. Die zien niet in dat dit discriminerend is. Ik ben verre van een racist, maar wil dolgraag dat Zwarte Piet blijft. Dat moet toch kunnen?’

Ruim honderd aanmeldingen

De stoet trekt op 29 november door Leiden. Naar verluidt zijn er al ruim honderd aanmeldingen van mensen die, verkleed als Zwarte Piet, meelopen. Het gezelschap trekt vanuit de wijk De Kooi naar de binnenstad. 

Deel dit artikel: