‘Den Haag krijgt geen Utrechtse zalen-ellende’

DEN HAAG - Het nieuwe culturele hart voor Den Haag wordt geen tweede TivoliVredenburg. 'De hele opzet is anders. Er komen hier geen overschrijdingen. Die garantie geef ik u'.

Door: Maarten Brakema

Dat verklaarde de Haagse wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) woensdagnacht tijdens een commissievergadering over de ontwikkeling van het Spuikwartier. In dat gebied moeten onder meer het Koninklijk Conservatorium, Residentie Orkest en Nederlands Danstheater een nieuw onderkomen krijgen.

Het debat kwam op het moment dat bekend werd dat het net geopende muziekcentrum TivoliVredenburg in Utrecht direct al heeft te maken met een fors begrotingstekort. De gemeente Utrecht moet daarom financieel bijspringen.

Onrust in Haagse politiek

Dat zorgde ook voor enige onrust in de Haagse gemeenteraad. Diverse partijen zeiden te vrezen dat een vergelijkbare situatie straks ook hier kan ontstaan. Maar volgens Wijsmuller is daarvan geen sprake.

De raad sprak voor het eerst over de eisen die de gemeente gaat stellen aan bouwers of ontwikkelaars die in het Spuikwartier aan de slag willen. Daarbij werd ook duidelijk dat de werkgroep Dooievaar die zich in het verleden sterk verzette tegen de bouw van het Spuiforum nu ook grote bezwaren heeft tegen de nieuwe plannen.

'Danstheater kan niet worden gespaard'

Volgens diverse woordvoerders van dat actiecomité, zorgen de eisen die de gemeente stelt ervoor dat het Lucent Danstheater helemaal niet kan worden gespaard, zoals de wethouder wel zegt te hopen. Bovendien vrezen dat er een reusachtig, lelijk gebouw gaat verrijzen van wel maximaal negentig meter hoog.

'Dit is een geweldige kans voor de stad, maar het bestuur doet er alles aan om de boel te verzieken,' aldus inspreker Frits van Erpers Roijaards. Volgens hem zijn er slechts een paar culturele bobo’s en enkele partijen in de raad die dit echt willen.

'Universiteit niet betrokken'

Opmerkelijk was ook dat de Universiteit Leiden verklaarde op geen enkele manier bij de plannen betrokken te zijn. De universiteit verhuist met honderden medewerkers en duizenden studenten naar een van de voormalige ministerietorens naast het gebied waar gaat worden gebouwd. Een woordvoerder zei dat een massieve muur van negentig meter een ‘prachtige binnentuin’ die er zou komen volledig in de schaduw stelt.

De oppositie in de raad ziet ook weinig in de plannen. Partijen als PVV, SP, GroenLinks, ChristenUnie/SGP en Partij voor de Dieren vrezen dat Den Haag te weinig invloed heeft op wat er straks daadwerkelijk gaat verrijzen. Dit omdat de gemeente wel eisen stelt, maar relatief weinig invloed heeft op het uiteindelijke ontwerp.

Kosten blijven in de hand

Volgens Wijsmuller en de coalitiepartijen valt dat wel mee. Bovendien vinden zij het belangrijk dat door de gekozen methode de kosten in de hand kunnen worden gehouden.

De raad praat donderdagavond opnieuw over de plannen.

Deel dit artikel: