'Borstendokter' Rock G. vrijgesproken van mishandelen en oplichten patiëntes

DEN HAAG - 'Borstendokter' Rock G. is vrijgesproken voor het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en het oplichten van zijn patiëntes. Twee weken geleden werd door het Openbaar Ministerie drie jaar gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk, tegen hem geëist.

G. zou namelijk zeker tien cosmetische operaties hebben uitgevoerd die volledig mislukten. Hij voerde die operaties uit in de Haagse Citykliniek. Z'n patiënten kregen al snel na de operatie last van lekkende borstimplantaten, infecties en onherstelbare verminkingen.

De rechtbank zegt niet vast te kunnen stellen of die infecties te wijten zijn aan het handelen van G.. G. mag zich volgens de rechter beroepen op de 'medische exceptie': een arts mag pijn en letsel veroorzaken als hij kan aantonen dat hij in het belang van de patiënt handelde.

'Mamma navigator' of kitspuit?

De 'borstendokter' gebruikte voor z'n operaties een instrument dat hij zelf de 'mamma navigator' noemde maar dat meer lijkt op een kitspuit. Daarme spoot hij de implantaten via een kleine opening in de borst. Bij deskundigen is de techniek onbekend, zij noemen de methode dan ook omstreden.

De 'borstendokter' gaf zich uit voor plastisch chirurg terwijl hij van huis uit gynaecoloog is. Hij deed niet alleen borstoperaties maar ook schaamlipcorrecties en operaties aan armen en gezichten. Ook daarmee ging van alles mis. Justitie kreeg in totaal 121 meldingen van slachtoffers die zich voor het leven verminkt voelen.

'Niks fout gedaan'

Goerdin zelf vindt dat hij niks fout heeft gedaan. Z'n advocate betoogde twee weken geleden dat hij al zwaar genoeg is gestraft omdat hij door het medisch tuchtcollege uit zijn ambt is gezet.

Deel dit artikel: