BROEHHAHAHA....Halloween: Griezelen, van jong tot oud

DEN HAAG - Als er vrijdagavond opeens wordt aangebeld en voor je deur een groep verklede kinderen ‘trick or treat ‘ roepen….dan weet je…. het is Halloween. Het van oorsprong Keltische feest wordt vooral uitbundig gevierd in de Verenigde Staten, maar wordt ook in Nederland steeds populairder.

Hele straten in de regio zijn bezig iets gezellig en soms griezeligs te organiseren, van levend spookhuis tot lampionnentocht door de wijk. Georganiseerd of spontaan gaan de kinderen langs de deuren om snoep te verzamelen. Zo hebben ouders in de Haagse wijk Leidschenveen een spookhuis gebouwd waar de kinderen vrijdag lekker kunnen griezelen.

In het Haagse Houtwijk worden veel huizen griezelig versierd met als achterliggend idee: ‘Naar schatting heeft een half miljoen mensen in Nederland last van nachtmerries.. Wij helpen hier op 31 oktober graag aan mee.’ Ook worden er Halloweentochten georganiseerd door bijvoorbeeld de winkeliers van de Keizerstraat op Scheveningen en door de scouting in Monster .

Clown met lichtgevende ogen en vlijmscherpe tanden

In Zoetermeer wordt Halloween nog grootser aangepakt. Voor de kinderen is er in het begin van de avond een 'trick or treat'-tocht, ze kunnen in winkels iets lekkers krijgen.'s Avonds wordt door de winkeliersvereniging een Halloweenparade georganiseerd. De poster met een angstaanjagende clown met lichtgevende ogen en vlijmscherpe tanden zorgde voor opschudding. Kinderen zouden nachtmerries van de enge clown krijgen. Op een paar donkere plekken is de poster nu weggehaald.

Waar het bij de kinderen bij Halloween nog om het ‘trick or treat’ ofwel snoep gaat vinden volwassenen het heerlijk zich als zombies, spook of heks te verkleden. Guido Bokstuin van Bokstuin Feestartikelen vertelt: 'Vooral witte of rode contactlenzen zijn dit jaar erg populair. En steeds meer mensen kopen goede schmink. Met handleidingen op internet maken ze dan griezelige creaties op hun gezicht.'

Doodskoppen, bloedzuigers en verloren zielen

Verschillende feesten bieden daar genoeg gelegenheid voor. Bij PIP op de Binckhorst in Den Haag is een 'Halloween African Voodoofeest' met 87 doodskopen, 275 Afrikaanse bloedzuigers, 398 ringworm slangen en 1235 verloren zielen.

Bij Naturalis in Leiden is een leerzaam evenement de 'Halloween Science Horror Night im gruseligen Haus der Pest (BROEHHAHAHA!). Zo komt cultuurwetenschapper Dan Hassler-Forest vertellen waarom we maar geen genoeg kunnen krijgen van zombies op tv en in films (denk maar aan The Walking Dead, World War Z etc.). Psychiater Arne Popma geeft een flitscollege over moordneigingen. Wat zijn dat? Kan iedereen die krijgen? Waardoor kunnen ze veroorzaakt worden?

LEES OOK: We vieren Halloween, maar wat vieren we eigenlijk?

In Den Haag zijn twee nachtwandelingen, de Night City Halloween Tour, waarbij je een in Halloweensfeer een kroegentocht maakt. En de enige echte Haagse diva, Miss Patsy Stonehenge, organiseert de Duìstâhnis Halloween wandeling. Tijdens de wandeling zal ze de engste en meest schokkende verhalen vertellen die je maar kunt bedenken.

Griezel ze!!

Deel dit artikel: