Instellingen

Zwarte Piet blijft! Zuid-Holland viert traditioneel Sinterklaasfeest

DEN HAAG - Geen oranje Piet, of een blauwe of groene, maar gewoon traditionele Zwarte Pieten. Uit onderzoek van Omroep West blijkt dat alle gemeenten in de regio dit jaar Zwarte Piet behouden. Wel dragen de meeste Pieten geen oorbellen meer, en hebben ze geen dikke rode lippen, maar dat is al jaren zo. In een enkele gemeente wacht de organisatie van de intocht nog op het verhaal van het Sinterklaasjournaal, voordat zij weten welke Piet in hun gemeente de Sint assisteert.
Omroep West sprak met 39 intochtcommissies, 34 organisaties vieren het Sinterklaasfeest met Zwarte Pieten. Drie commissies weten het nog niet zeker en twee organisaties hebben enkele gekleurde Pieten aan de intocht toegevoegd. Gouda maakte deze maand bekend dat er bij de landelijke intocht naast 140 Zwarte Pieten ook 7 themapieten meelopen. Deze kaas- en stroopwafelpieten zijn een knipoog naar waar Gouda om bekend staat: stroopwafels en kaas.
Naast Gouda heeft ook zilverstad Schoonhoven een eigen themapiet. 'Ik heb gehoord dat afgelopen zomer een Zwarte Piet met een boot uit Spanje is gekomen en toen in het Zilvermuseum door de schoorsteen is gegaan. En daar is Piet zilver van geworden!', aldus Michiel van der Schaaf van de plaatselijke winkeliersvereniging. Maar de kaas-, stroopwafel-, en zilverpieten lopen wel gewoon naast hun zwartkleurige evenknie.

Wachten op Sinterklaasjournaal

Andere dorpen en steden in Zuid-Holland weten nog niet welke Piet zij straks mogen verwelkomen. Een aantal plaatsen, zoals Noorden, Benthuizen en Leiden, hoopt in het Sinterklaasjournaal te zien welke Piet naar hun gemeente komt.
De afgelopen maanden is volop gediscussieerd over het uiterlijk van Zwarte Piet. Sinterklaasdeskundige Frits Booy vindt het jammer dat die discussie vooralsnog geen veranderingen teweeg heeft gebracht. Hij ziet het liefst een Piet met roetvegen. 'Hij mag best behoorlijke zwarte vegen hebben van het roet, maar je moet wel nog wit zien', aldus Booy. Volgens hem haal je dan de kenmerken van Zwarte Piet weg waar mensen zich aan storen. 'Maar blijkbaar zijn we nog niet zover', aldus Booy.

Ook in rest van Nederland blijft Piet nagenoeg zwart

Ook in de rest van Nederland wordt het Sinterklaasfeest dit jaar weer traditioneel gevierd, met een Zwarte Piet. Dat blijkt uit een onderzoek van de regionale omroepen, in samenwerking met de NOS. In totaal hebben de omroepen 221 plaatsen benaderd. Van alle onderzochte intochten zijn er vijf waarbij het uiterlijk van Zwarte Piet verandert en zeven commissies weten nog niet wat ze gaan doen.
De goedheiligman komt 15 november aan in Gouda. Ook in een aantal andere plaatsen komen Sinterklaas en zijn Pieten op de 15e aan. Het andere deel van de intochten is een week later, op 22 november. Een overzicht van alle intochten vind je op de kaart.