Omroep West-onderzoek: Jihadisten komen uit de steden

DELFT - Uitreizende jihadisten komen in onze regio uitsluitend uit de stedelijke gebieden. Met name Delft springt eruit. Daar komen naar verhouding meer jihadisten vandaan dan Den Haag.

Omroep West inventariseerde bij alle gemeenten in de regio het aantal uitgereisde jihadisten. Den Haag (33), Delft (20) en Zoetermeer (11) hebben de meeste jihadisten. Den Haag laat daarbij weten dat er zes inmiddels zijn teruggekeerd en zeven zijn omgekomen. Delft kent vijf teruggekeerde strijders, Zoetermeer wil het niet bekendmaken.

Daarna volgen nog Gouda (5), Leidschendam-Voorburg (2) en Leiden (1). Alle andere gemeenten zeggen dat het probleem niet speelt. Zij zijn niet op de hoogte van uitgereisde jihadstrijders.

Vrouwen

In Gouda gaat het opvallend genoeg uitsluitend om vrouwen. De vijf zijn als 'jihadbruiden' naar Syrië vertrokken. 'Er is ook sprake van dat er één jongen is uitgereisd', laat een woordvoerder weten, 'maar die berichten zijn niet bevestigd.'

De jihadstrijder uit Leiden woonde al een tijd in Antwerpen voordat hij naar Syrië vertrok. 'Hij was daar ingetrokken bij een oom', aldus een woordvoerder. 'Korte tijd later is hij naar Syrië gegaan.' Of hij bij zijn vertrek naar Antwerpen al van plan was uiteindelijk door te reizen naar Syrië is niet bekend.

Rijswijk zegt geen uitreizigers te kennen. Wel waren er afgelopen zomer signalen van mensen die dat wilden. 'De mogelijkheden van het tegenhouden zijn toen bekeken', zegt een woordvoerder. Uiteindelijk is dat niet nodig geweest.

Rechter

Maandag begint de rechtszaak tegen drie jihadi's. Het gaat niet om verdachten van het terroristische netwerk uit Den Haag, dat het Openbaar Ministerie recentelijk oprolde, maar om drie stijders/ronselaars. Hun zaken worden maandag inhoudelijk behandeld, dinsdag laat het Openbaar Ministerie dan weten welke straffen worden geëist.

Maher H. (20) moest eerder al voorkomen. De Amsterdammer wordt ervan verdacht te hebben gevochten in Syrië en daarna mensen te hebben opgehitst in onder meer Zoetermeer. Zelf zegt hij dat hij alleen in Syrië is geweest om te helpen.

Imad el O. (23) en Shukri F. (20) uit Utrecht en Zoetermeer staan voor de rechter voor het ronselen van meerdere personen. Ze zouden ook minderjarigen hebben overgehaald en vliegtickets voor hen hebben geboekt.

Deel dit artikel: