Vluchtelingenwerk Den Haag: opvang voor asielzoekers blijft nodig

DEN HAAG - Vluchtelingenwerk Den Haag wil graag dat de gemeente Den Haag blijft zorgen voor opvang van een groep asielzoekers die nu worden opgevangen in de Zilverstraat. Zij bivakkeerden eerst in de Sacramentskerk in de Vogelwijk.

Onlangs zorgde de gemeente ervoor dat de vluchtelingen vanaf 1 september twee maanden in de Zilverstraat kunnen verblijven. Maar omdat de behandeling en aanvulling van de dossiers voor 20 van de 60 asielzoekers wat langer duurt is het belangrijk dat er opvang voor hen blijft, vindt Vluchtelingenwerk. 

Als ze weer gaan zwerven wordt het lastig om mensen de juiste begeleiding te geven. Ook de communicatie wordt dan lastig. Het College van B&W wil de opvang desondanks sluiten.

Andere inschatting

Vluchtelingenwerk noemt het opvallend hoe verschillend de gemeente en Vluchtelingenwerk de situatie inschatten. 'B&W gaan er kennelijk vanuit dat sprake is van 100% illegalen die niets meer willen en kunnen bereiken', aldus een woordvoerder. 

Vluchtelingenwerk is daadwerkelijk aan de slag met deze asielzoekers. Er zou volgens de organisatie wel degelijk beweging in verschillende dossiers zitten. De asielzoekers werken volop mee. Dat is de winst die geboekt is na de periode in de Sacramentskerk en zou voor deze groep.

Meer tijd nodig

De organisatie hoopt nu dat die winst ook kan worden uitbetaald. Dat kan alleen als  de mensen niet weer op straat terecht komen want voor een aantal dossiers is meer tijd nodig.

Woensdag debatteert de gemeenteraad weer over de opvang van de asielzoekers aan de Zilverstraat.

Deel dit artikel: