Oppositie: Stel besluit over Haags Spuikwartier uit

DEN HAAG - Een groot deel van de oppositie in de Haagse gemeenteraad wil proberen om een besluit over het Spuikwartier uit te stellen. De raad debatteert donderdagavond over de plannen van wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) voor een nieuw cultureel hart voor Den Haag. Maar veel oppositiepartijen vinden dat er een te grote tijdsdruk op een besluit ligt.

De Haagse gemeenteraad heeft het de komende dagen druk. Woensdagavond wordt er in een commissievergadering over het Spuikwartier gesproken. Donderdag is er overdag een 8 uur durend debat over andere onderwerpen.

Dat zou er voor zorgen dat de fracties te weinig tijd hebben om het onderwerp goed voor te bereiden en nog eens met de achterban te overleggen, aldus fractievoorzitter Inge Vianen van GroenLinks.

Meer tijd nodig voor overleg

Zij deed daarom het verzoek om het raadsdebat met in ieder geval een paar dagen uit te stellen tot volgende week maandag of donderdag. ‘Op die manier loopt de besluitvorming rond het voorstel weliswaar een kleine vertraging op, maar hebben de fracties meer tijd om goed beslagen ten ijs te komen om het voorstel te bespreken’, schrijft zij in een mail aan alle partijen.

Maar wethouder Joris Wijsmuller is onverbiddelijk en zegt dat het debat maximaal een dag kan worden uitgesteld. Hij stelt dat al voor de zomer een zeer strakke planning is opgesteld om ervoor te zorgen dat de vertraging door de nieuwe opzet slechts een jaar is.

Juridische gevolgen

De wethouder in een brief aan de raad: ‘Zonder gevolgen voor deze planning kan de raadsbehandeling 1 dag worden uitgesteld tot vrijdag 7 november. Langer uitstel heeft juridische consequenties, die ik op dit moment niet kan overzien. Hiervoor is iets meer tijd nodig om dit na te gaan.’

Het voorstel van GroenLinks kan rekenen op steun van de PVV, SP en Partij voor de Dieren. Andere oppositiepartijen als de Groep de Mos steunen het niet. Die partij is faliekant tegen het nieuwe plan. Hoe eerder Groep de Mos dat standpunt nog eens kan benadrukken, hoe beter, stelt raadslid Arjen Dubbelaar.

Herinneringen aan Marnix Norder

Wel zijn alle oppositiepartijen het erover eens dat de manier waarop Wijsmuller opereert, sterke herinneringen oproept aan diens voorganger Marnix Norder. Ook hij zette de raad soms onder grote tijdsdruk. Dubbelaar: ‘Het verbaast ons dat wethouder Wijsmuller - als voormalig lijsttrekker van de anti-Spuiforumpartij HSP - nu hetzelfde dictatoriale gedrag laat zien als de oude Spuiforumcoalitie: te weten het erdoorheen drukken van een miljoenenproject.’

Ook Vianen zegt ‘flashbacks’ te krijgen. ‘Het roept oude herinneringen op. Ook dit moet er met een enorme haast doorheen worden gejaagd. Dat komt de besluitvorming niet ten goede.’

Komende dagen besluit

De partijen moeten de komende dagen een besluit nemen over wanneer het debat wordt gevoerd.

Deel dit artikel: