Uitgerekend vader staatssecretaris klaagt over zorg in verzorgingstehuis

DEN HAAG - De vader van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid klaagt over de zorg die de demente moeder van Van Rijn krijgt van de zorgaanbieder WZH. In het AD doet haar 81-jarige man zijn beklag over de werkwijze van de Haagse zorginstelling WZH.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt tegenover Omroep West dat het om de moeder van staatssecretaris Van Rijn gaat. Moeder Van Rijn zou, samen met haar demente medebewoners, soms urenlang alleen gelaten worden door personeel van WZH. Ook wordt geklaagd over de kwaliteit van de zorg.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt tegenover Omroep West dat het om de moeder van staatssecretaris Van Rijn gaat. Moeder Van Rijn zou, samen met haar demente medebewoners, soms urenlang alleen gelaten worden door personeel van WZH. Ook wordt geklaagd over de kwaliteit van de zorg. 'Soms loopt de urine langs haar enkels', vertelt Joop van Rijn aan de krant die samen met zijn buurman Ben Oude Nijhuis zijn verhaal doet. De echtgenote van Oude Nijhuis zit ook in WZH.

Ben Oude Nijhuis wijt de problemen aan de bezuinigingen in de zorg. In een reactie tegenover Omroep West laat staatssecretaris Van Rijn weten dat zijn 'persoonlijke situatie' zijn 'inspiratiebron' is geweest om in de politiek te gaan. In januari 2013 riep hij bijvoorbeeld kinderen op te helpen bij de verzorging van hun ouders.

Belangrijkste pijler

Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg', vult de staatssecretaris aan.

Zorgaanbieder WZH wil niet ingaan op individuele gevallen, maar verklaart op de hoogte te zijn van de 'bezorgdheid' van de heren Van Rijn en Oude Nijhuis. 'Wij herkennen ons echter niet in de sfeer zoals deze wordt beschreven. We blijven met hen in gesprek om hun zorgen weg te nemen waar dat kan. De bescheven situaties vragen om een genuanceerde interpretatie', aldus WZH in een schriftelijke verklaring.

Vragen in Haagse gemeenteraad

De SP en Groep de Mos/Ouderenpartij Den Haag stellen vragen in de Haagse gemeenteraad, naar aanleiding van het verhaal van de heren Van Rijn en Oude Nijhuis. De partijen noemen het 'schandalig' en 'onacceptabel'.

Deel dit artikel: