Meerderheid Hagenaars wil renovatie Dr. Anton Philipszaal en Lucent Danstheater en geen nieuwbouw

DEN HAAG - De Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater op het Spuiplein in Den Haag moeten worden gerenoveerd, vindt een ruime meerderheid van de inwoners van Den Haag. Dat blijkt uit een enquête van Omroep West en EenVandaag. Renovatie is volgens de Hagenaars beter dan een vernieuwing van het hele Spuigebied, zoals het Haagse college van burgemeester en wethouders wil. Deze week vergadert de Haagse gemeenteraad over de herinrichting van het Spuikwartier.

Van de Haagse bevolking vindt 62 procent renovatie van de bestaande zalen de beste optie. 46 procent van de 530 ondervraagden vindt de vernieuwing van het Spuigebied geen goede investering in de stad.

Wel is het nieuwe plan van het Haagse stadsbestuur volgens de ondervraagden beter dan het 'oude' Spuiforum, een groot nieuw gebouw dat de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater moest vervangen. Bijna 80 procent noemt het een goede zaak dat het Spuiforum niet gebouwd wordt. Dat plan sneuvelde in de collegeonderhandelingen.

Referendum over vernieuwing Spuigebied

Van de Hagenaars wil 68 procent zelf invloed krijgen op de besluitvorming. De ondervraagden willen dat er een referendum wordt gehouden over de vernieuwing van het Spuigebied. De PVV in de gemeenteraad pleit al geruime tijd voor een degelijke volksraadpleging.

Wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling, Haagse Stadspartij) garandeert dat de nieuwe plannen niet duurder worden dan 176,6 miljoen euro, 5 miljoen minder dan het Spuiforum. Een overgrote meerderheid van 82 procent van de ondervraagden gelooft daar niet in; zij denken dat de vernieuwing van het Spuigebied duurder wordt dan 176,6 miljoen euro.

Onduidelijkheid over nieuwe plannen

'De mogelijkheid om de bestaande theaters te renoveren, maakt onderdeel uit van de nieuwe aanpak', laat Wijsmuller in een reactie weten. 'De zorg om de kosten begrijp ik, maar een nieuwe aanbestedingsstrategie zorgt ervoor dat we niet boven de 176 miljoen uitkomen. Het onderzoek laat ook zien dat er nog onduidelijkheid is over de nieuwe plannen. Er is de komende tijd dus nog werk aan de winkel om die onder de aandacht te brengen en uit te leggen aan de stad.'

» Meld je hier aan voor het Omroep West/EenVandaag-opiniepanel.

» Klik hier voor meer andere onderzoeken van het EenVandaag-opiniepanel.

Meer over dit onderwerp:
Westbusiness
Deel dit artikel: