Haagse Stadspartij steunt eigen wethouder Wijsmuller bij plannen Spuikwartier

DEN HAAG - De Haagse Stadspartij blijft achter de plannen van de eigen wethouder Joris Wijsmuller staan voor het vernieuwen van het Spuikwartier in het centrum van de stad. Maar de voorstellen moeten worden aangepast, vinden de leden van die partij.

De bouwers die in het gebied aan de slag gaan, dienen te garanderen dat ze niet alleen gaan bouwen voor de culturele instellingen; ze moeten ook beloven dat ze winkels en andere commerciële ruimten gaan realiseren.

Dat is de uitkomst van de ledenvergadering van de Haagse Stadspartij (HSP). Die stond onder grote druk nadat was gebleken dat raadslid Jouri Oudshoorn zich fel keerde tegen de plannen van Wijsmuller.

Intensief gesproken

Fractievoorzitter Peter Bos zegt dat hij het jammer vindt dat een brief van Oudshoorn naar buiten kwam. Volgens hem is er de afgelopen dagen intensief met het dissidente raadslid gesproken om ervoor te zorgen dat hij ook instemt met de plannen van Wijsmuller. Dat is tot op heden niet gelukt.

Bos: 'Maar we willen nog op 1 lijn komen. Daar gaan we hard aan werken. Ik vind het wel belangrijk dat we als fractie unaniem het voorstel steunen.'

Meer tijd voor besluit

De leden van de Haagse Stadspartij waren 'positief kritisch' over de plannen van Wijsmuller, bleek tijdens de vergadering. Een meerderheid wil eigenlijk niet dat ook het Koninklijk Conservatorium in het gebied wordt ondergebracht en dat de raad meer tijd krijgt om een besluit te nemen.

Maar, zegt Bos, de partij legt zich erbij neer dat dit niet kan. 'Wij hebben afspraken gemaakt in het collegeakkoord. Daar moeten we ons aan houden.'

Plan moet beter

Wel gaat de fractievoorzitter tijdens de komende vergaderingen over het Spuigebied proberen hard af te dwingen dat het plan wordt verbeterd. Dit om te voorkomen dat er straks wel een gloednieuw dans- en muziekcentrum staat, maar dat het gebied er omheen jarenlang een bouwput blijft.

Daarom  moet er een harde garantie komen dat de bouwers of ontwikkelaars die in het gebied aan de slag gaan, ook echt de ‘commerciële ruimten’ voor hun rekening nemen.

Grotere invloed stad

Verder wil de HSP meer aandacht voor duurzaamheid en de stad een grote invloed geven bij de verdere ontwikkeling van de plannen.

Meer over dit onderwerp:
Westbusiness
Deel dit artikel: