Drankje in de zon ondanks massale bouw in Spuikwartier

Spuiplein Den Haag
Spuiplein Den Haag
DEN HAAG - Gasten moeten ook in de toekomst lekker in de zon kunnen blijven zitten bij de horecazaken aan de Haagse Turfmarkt. De bouw van een groot nieuw cultureel centrum aan het Spuiplein mag er niet toe leiden dat de terrassen van de cafés in de schaduw verdwijnen.
Dit is een van de weinige harde toezeggingen die de Haagse gemeenteraad na 17 uur debatteren over het Spuikwartier heeft weten los te peuteren bij wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij).
De politiek sprak tijdens de vele uren in commissievergaderingen over de eisen die de gemeente stelt aan bouwers of projectontwikkelaars die hier aan de slag gaan.
In het gebied moeten het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium een nieuw onderkomen krijgen. Ook komen er winkels, horeca en 400 woningen.

Geen cultuurpaleis meer

Het plan voor het Spuikwartier komt in plaats van het voorstel van het vorige college van burgemeester en wethouders om aan het Spuiplein een groot nieuw cultuurpaleis te bouwen.
De nieuwe werkwijze houdt in dat de gemeente niet zelf een plan gaat maken, maar een reeks eisen stelt aan zogenaamde marktpartijen. Die moeten op basis daarvan met een voorstel komen. Na een ingewikkelde en grotendeels vertrouwelijke procedure wordt op grond van die voorwaarden 1 partij geselecteerd die daadwerkelijk aan de slag mag.

Oppositie heeft veel kritiek

De oppositie in de gemeenteraad heeft op veel punten grote kritiek op de werkwijze van Wijsmuller. Zo vinden onder meer PVV, Groep de Mos, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren dat de raad te weinig invloed heeft op de gang van zaken.
Ook vinden sommige oppositiepartijen dat de gemeente in tijden van crisis niet 176 miljoen euro moet uitgeven aan een dergelijk groot plan. De Groep de Mos heeft daarom al aangekondigd tijdens de behandeling van het plan in de gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen wethouder Wijsmuller in te dienen.

'Plan is kiezersbedrog'

Volgens die partij doet het besluit om toch een groot complex neer te zetten in het centrum van de stad géén recht aan de verkiezingsuitslag van 19 maart. Daarom betittelt die partij het doorzetten van dit plan als 'kiezersbedrog’.
Andere critici – zoals de werkgroep Dooievaart – denken dat de eisen die Wijsmuller wil stellen aan de bouwers ervoor zorgen dat de bestaande gebouwen niet kunnen worden behouden. En dat was wel een van de wensen. Niet alleen van veel politieke partijen, maar ook van de Haagse bevolking bleek woensdag uit een enquête van EenVandaag en Omroep West.

'Lucent Danstheater kan blijven behouden'

De wethouder houdt echter vol dat behoud van het Lucent Danstheater in ieder geval tot de mogelijkheden behoort.
De Haagse gemeenteraad neemt vrijdag een definitief besluit over de plannen van het college. De vergadering zou oorspronkelijk donderdag plaats hebben, maar partijen hebben meer tijd nodig om te kunnen overleggen en met de achterban te praten.

Voor het eerst op vrijdag vergaderen

Voor zover bekend is het de eerste keer in de geschiedenis dat de Haagse raad nu op een vrijdag bij elkaar komt.